Istraživanje je potvrdilo: Ovih 7 navika će smanjiti rizik od pojave demencije kod žena

Ana Kanazir
9. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako je dobro poznato da zdrave životne navike kao što je pravilna prehrana znatno utječu na kvalitetu života, sada je dokazano kako će sedam jednostavnih navika utjecati povoljno na zdravlje. Odnosno, smanjit će rizik od pojave demencije kod žena. Ovo je potvrdilo i istraživanje koje je trajalo 20 godina, a koje je provedeno na 13.720 žena.

Umirovljenici hodaju držeći se za ruke

Kretanje u društvi lijek je protiv mnogih bolesti Foto: Pixabay

Demencija je ozbiljna bolest za koju ne postoji lijek. Radi se o bolesti koja ima više simptoma, a najpoznatiji su gubitak pamćenja i smanjene kognitivne funkcije. Više o bolesti smo pisali ovdje. Ipak, čini se kako se rizik od demencije kod žena može smanjiti.

Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Znanstvenici su predstavili rezultate istraživanja koje je trajalo 20 godina. Naime, pratili su 13,720 žena koje su morale ocijeniti svoje navike s ocjenama od 0, odnosno slabo provođenje navike i 7 kao odlično provođenje navike. Istraživači su otkrili da se za svaki porast ukupnog rezultata od jednog boda, rizik od demencije smanjio za šest posto. Nakon 20 godina je 1,771 žena dobilo dijagnozu demencije, navodi Healthline.

Sedam navika koje su se proučavale su: aktivnost, bolja prehrana, održavanje tjelesne težine, dobar krvni tlak, kontroliranje kolesterola, niska razina šećera u krvi i nepušenje.

Ipak, istraživanje je pokazalo kako ne moraju biti zadovoljene sve ove navike, već će biti dovoljno redovito provoditi jednu ili dvije navedene navike.

– Ako promijenite navike, vidjet ćete i pozitivne promjene u zdravlju. Što ranije napravite te promjene i što ih se dulje pridržavate, tim bolje. Važno je pronaći jednostavan način kako da pazite na svoje zdravlje, rekao je neurolog doktor Joel Salinas.

Aktivno starenje | Pixabay
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap