Nezadovoljni učitelji, umirovljenici i liječnici: Potonji spremni na štrajk

Ana Kanazir
15. veljače 2024.
Zdravlje
A- A+

Liječnici nisu zadovoljni ponuđenim koeficijentima koje je odredila Vlada jer smatraju da oni vode do realnog pada plaća. Upravo zato su krovne liječničke udruge, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske, najavile akcije, ali i štrajk. Interes za štrajkom je velik, a to pokazuju i rezultati ankete Hrvatskog liječničkog sindikata koje pokazuju kako 89 posto osoba podržava štrajk.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika

Liječnici | Foto: Unsplash

Liječnici, odnosno liječničke udruge i sindikati se zalažu za 20 posto veće koeficijente od travnja, a ako to ne dobiju spremni su na razne akcije i na štrajk, o čemu smo pisali i ovdje. Koliko su zapravo spremni na taj zadnji korak štrajka potvrđuje i posljednja anketa.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Liječničke udruge i sindikati dali Vladi ultimatum za ispunjenje zahtjeva, a najavili i štrajk

Liječnici i zdravstveno osoblje nisu zadovoljni koeficijentima koje je odredila Vlada, a iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) navode i kako su u javnosti predstavljene iskrivljene tablice s navodnim plaćama hrvatskih liječnika koje je Ministarstvo zdravstva poslalo u medije. Upravo zato su iz sindikata uputili anketu o štrajku svojim članovima, a rezultati su nevjerojatni. Naime, čak se njih 89 posto izjasnilo za štrajk.

– Počeli smo s pripremama za štrajk. Na premijeru, Vladi i nadležnom ministru je sada u najskorijem roku poštovati dogovor iz travnja 2023. ili ćemo putem štrajka u narednom razdoblju biti prisiljeni zaštiti dostojanstvo svoje profesije, svojih obitelji – dostojanstvo svih hrvatskih liječnika, objavili su na svojim stranicama iz HLS-a.

Dodaju i kako će konačnu ponudu Vlade predočiti s tumačenjima što ona donosi kojoj skupini liječnika, a onda će se liječnici trebati izjasniti prihvaćaju li je ili se ide u štrajk.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap