Nevjerojatno otkriće: Povećani unos soli izravno utječe na pojavu bolesti ateroskleroze

Ana Kanazir
19. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Veliko istraživanje švedskih znanstvenika je pokazalo kako uvećan unos soli predstavlja opasnost za razvoj ateroskleroze u budućnosti. Ateroskleroza nastaje kada se stvara zadebljanje u unutarnjim slojevima arterijske stijenke i može biti poprilično opasna kardiovaskularna bolest. Ovo je neobičan rezultat istraživanje jer se prvi puta povezao izravan utjecaj soli na ovu bolest.

Muškarac se rukama drži za srce

Bolesti srca i krvnih žila | Foto: Pixabay

Svi bi trebali paziti na unos soli, a pogotovo starije osobe. Sol se nekada nalazi i skrivena u raznim namirnica, za koje ne biste pomislili da sadrže sol, a više o tome možete pročitati u ovom tekstu. Sada je dokazano i da povećani unos soli može izravno utjecati na razvoj ateroskleroze.

sol
Znate li koliko skrivene soli unosite u organizam? Iznenadit će vas gdje se sve nalazi sol

Sol izravno utječe na bolesti srca

Dobro je poznato da povećani unos soli utječe na povišeni krvni tlak, ali i da se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, ovim se istraživanjem prvi puta pokazalo da unos soli izravno utječe i na pojavu ateroskleroze. Istraživanje je objavljeno u časopisu European Heart Journal Open.

U novom istraživanju je sudjelovalo 30.154 osoba u dobi između 50 i 64 godine, a pokazalo se kako povećani unos soli povećava i rizik od razvoja aterosklerotskih lezija u koronarnim i karotidnim arterijama. Pokazalo se i kako se ovo može javiti i kod ljudi s normalnim tlakom.

Provedena su razna mjerenja

U istraživanju se koristio ultrazvuk korišten za otkrivanje karotidnih plakova, a uzimali su se i uzorci krvi i urina i ispunjavale su se ankete u bolnicama, dok se za mjerenje stupnja kalcija u koronarnim arterijama koristila kompjutorizirana tomografija. Iako je na početku sudjelovalo puno više ispitanika, njih 10.778 su uključeni u istraživanje.

Glavni zaključak istraživanja je da je povećano izlučivanja natrija koji se nalazi u soli povezano s karotidnom aterosklerozom, kao i stenozom u koronarnim arterijama. Također, pokazalo se i kako se sa svakim gramom soli povećava i učestalost ateroskleroznih plakova u karotidama i to za devet posto, dok se za 17 posto povećava učestalost koronarnih stenoza. Ovo sve potom vodi do kardiovaskularnih bolest.

– Dobro je poznato da višak soli nije dobar za organizam, ali činjenica da je povezan s razvojem ateroskleroze, čak i u odsustvu povišenog krvnog tlaka, bila nam je iznenađenje, rekao je znanstvenik koji je sudjelovao u istraživanju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap