Nevjerojatno: 24-godišnjak pod istragom zbog krivotvorenja testova za koronavirus, plaćala ih i država?

Milan Dalmacija
30. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Već nekoliko mjeseci traje istraga o mogućem krivotvorenju kućnih testova za koronavirus. U središtu zbivanja je 24-godišnji Filip Mihalić, koji je preko svoje tvrtke Buryen najprije uvozio originalne, a potom proizvodio i prepakiravao lažne testove za koronavirus. U istragu se uključio i Interpol, a iako iz Ministarstva zdravstva negiraju bilo kakvu suradnju s tom tvrtkom, podaci Državne riznice pokazuju da je Mihalić ipak dobio novac od države, a prihodi njegove firme su se umnogostručili.

PCR test

Foto: Youtube screenshot

Još jedna potencijalno velika afera potresa domaće zdravstvo. Nakon nekoliko incidenata u bolnicama, čini se kako je velik dio kućnih testova za koronavirus – krivotvoren. Iza svega, sumnja se, stoji 24-godišnji Filip Mihalić, inače sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića.

Novinari 24sata Hajrudin Merdanović i Denis Mahmutović pišu kako je mlađi Mihalić preko svoje tvrtke Buryen prepakiravao originalne testove. Naime, u jeku koronavirusa, najprije je odlučio uvoziti licencirane testove kineske kompanije Xiamen Boson Biotech, koji su ujedno i među najrasprostranjenijima u Hrvatskoj. Roba je dopremana avionima, a zatim distribuirana po državi.

No, njegovi su suradnici otkrili kako su nakon uspješne validacije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, naizgled isti testovi počeli pristizati iz Turske. Novinari 24sata imaju dokumente koji potvrđuju da su dijelovi kućnih testova protiv koronavirusa proizvedeni u jednoj tvornici u Istanbulu, zatim dopremljeni u Hrvatsku i prepakirani u jednom varaždinskom skladištu.

Istraga je u tijeku

Inspektori PNUSKOK-a, PU zagrebačke i PU varaždinske već nekoliko mjeseci provode istragu. U sve se, potvrdio je za HRT ravnatelj policije Nikola Milina, uključio i Interpol. Naime, mladi Mihalić je još 2019. godine osuđen na godinu dana maloljetničkog zatvora zbog krivotvorenja novca, a nedavno je prijavljen zbog prijetnje i silovanja.

Iako je zaradio pozamašan iznos novca, neki govore i o stotinama tisuća dolara dnevno, posao je ubrzo propao, navodno zbog njegova nekorektnog odnosa prema partnerima, pišu isti novinari 24sata.

dom za starije split
Koronavirus ponovno u splitskom Domu za starije: Korisnici u izolaciji, posjeti zabranjeni do daljnjeg

– Primjerice, jedna je tvrtka naručila od Filipa malo više od četiri milijuna testova po cijeni od oko osam kuna po komadu. To je golem novac. Kako je tržište stagniralo, ta je tvrtka na lageru imala milijune testova i morala ih je prodati. Dogovor je, koliko znamo, bio da se prodaju natrag Filipu po cijeni od oko četiri kune jer je on navodno imao kupca. Nakon toga on je trebao uvesti istu količinu testova, ali bi ih prodao istoj toj firmi po oko četiri kune za komad, da se namiri gubitak. To se nikad nije dogodilo, potvrdio je za 24sata jedan od Mihalićevih partnera.

Za to vrijeme, on se hvalio sklopljenim ugovorima o distribuciji medicinske opreme dviju kineskih kompanija, pa čak i dobivanju dozvole u Sjedinjenim Američkim Državama. Novcem od svog poslovnog pothvata kupio je dva luksuzna automobila, a niz nekretnina u Zagrebu i Varaždinu glase na njegovu majku, inače odvjetnicu.

Povučeni sporni testovi

Nakon što se pročulo za aferu, Gradske ljekarne Zagreb su iz predostrožnosti iz prodaje povukle sve sporne testove, piše Dnevnik.hr. Iz tvrtke Buryen su kratko poručili kako u cijelosti osporavaju “navode o bilo kakvom poslovanju društva koje bi se protivilo pozitivnim propisima i javnom moralu”.

Članovi HDZ-a su aferu sina njihova stranačkog kolege popratili klasičnim floskulama u kojima pozivaju na presumpciju nevinosti i kažnjavanje ako se utvrdi krivnja i usputnim kritikama kako HDZ nema veze s time. Savjetnica ministra Vilija Beroša i medicinska sestra Snježana Krpeta, kao i državni tajnik Ministarstva zdravstva, Tomislav Dulibić slično su komentirali ovaj slučaj.

– Vidite da su mi se oči razrogačile. Ne mogu uopće vjerovati da netko to može napraviti. Ne znam što bih rekla. Ovo je pravna država, postoji policija, DORH, USKOK – neka sve istraže. Može biti sin ne znam koga, predsjednika države, saborskog zastupnika, takva ponašanja se trebaju u pravnoj državi sankcionirati, rekla je Krpeta za N1.

Kapnuo novac i iz državne kase

osobna iskaznica
Uskoro će kraj pandemije koronavirusa: Evo što bi se nakon toga moglo dogoditi s mjerama u Hrvatskoj

Kako pišu Merdanović i Mahmutović za 24sata, prihodi Buryena su do 2020. godine bili gotovo nepostojeći. Te je godine, pak, Mihalićeva tvrtka uprihodila 442.000 eura, a 2021. čak 3,47 milijuna eura. Tijekom epidemije, tvrtka je imala samo jednog zaposlenika, a sada ih je dvoje.

Prema podacima Državne riznice, Buryenu su 2022. godine iz državnog proračuna isplaćene gotovo 152.000 eura. Gpdinu ranije, na račun im je sjelo 34.000 eura, a 2020. 5.756 eura. Ove godine su dobili 16.175 eura. Zanimljivo je kako je novac od 2021. naovamo Mihalićevoj tvrtki isplaćivan preko Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. U početku pandemije, novac im je stigao preko Ministarstva financija i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

No, to je samo za dio testova, kojih je u Hrvatsku uvezeno na desetke milijuna, vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura. Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da osuđuje svaki kriminal te da Ministarstvo nije poslovalo s Mihalićevom tvrtkom.

– Vezano za poslovanje s navedenom tvrtkom, prema knjigovodstvenoj evidenciji Ministarstva zdravstva od 1. siječnja 2016. godine do danas Ministarstvo zdravstva, kao pravni subjekt, nikada nije poslovalo s navedenim trgovačkim društvom. Za poslovanje ostalih pravnih subjekata iz nadležnosti zdravstva, Ministarstvo nema saznanja, stigao je i pisani odgovor Ministarstva zdravstva novinarki 24sata Martini Pauček Šljivak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap