Uskoro će kraj pandemije koronavirusa: Evo što bi se nakon toga moglo dogoditi s mjerama u Hrvatskoj

Milan Dalmacija
31. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Već neko vrijeme se govori o proglašenju kraja pandemije koronavirusa. U Hrvatskoj bi to značilo ukidanje mjere trajanja osobnih dokumenata nakon isteka roka važenja, što bi moglo prouzročiti gužve u policijskim upravama. Stoga iz MUP-a apeliraju na građane da požure sa zamjenom svojih dokumenata, a iz HZJZ-a poručuju da mjere u zdravstvu mogu ostati i nakon kraja epidemije.

osobna iskaznica

Foto: Dnevnik.hr

Nakon tri godine života s više ili manje restrikcija, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla bi uskoro proglasiti i službeni kraj pandemije koronavirusa. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak je za Dnevnik.hr poručio da bi se to moglo dogoditi i prije ljeta.

A to znači da bi i u Hrvatskoj mogle biti ukinute postojeće mjere, koje su sada svedene na nošenje maski u medicinskim ustanovama, ali i na produljeno trajanje osobnih dokumenata. Naime, Vlada je nedugo nakon proglašenja epidemije, u travnju 2020. godine donijela poseban zakon kojim je odredila da osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružane listove kojima istekne trajanje za vrijeme epidemije, ne moraju biti produljene.

Veliki broj isteklih dokumenata

osobna iskaznica
Iz policije poslali apel: Svoje istekle osobne iskaznice zamijenite novima dok još nije prekasno

No, riječ je o velikom broju isteklih dokumenata čiji bi vlasnici mogli stvoriti još veće gužve u policijskim upravama diljem zemlje. Ministarstvo unutarnjih poslova je 11. veljače otkrilo kako je u tom trenutku isteklo 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola.

– Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku morat će podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava, poručili su iz MUP-a.

Pritom naglašavaju kako je osobna iskaznica obvezan dokument i građani ga nakon isteka važenja svakako trebaju produljiti. Putovnica i vozačka dozvola nisu obavezne pa ih građani mogu produljiti tek ako namjeravaju putovati u inozemstvo ili voziti. Ako policija zatekne osobu s isteklom osobnom iskaznicom, kaznit će ju sa 60 eura.

Mjere u zdravstvu mogu ostati

Apeliraju na građane da već sad počnu mijenjati svoje istekle dokumente kako bi izbjegli gužve. Svoje mjesto u redu na šalterima policijskih uprava mogu rezervirati putem aplikacije eRedomat. Podsjetit ćemo i da osobne iskaznice za osobe u dobi od 70 i više godina vrijede 40 godina, o čemu možete čitati ovdje.

Što se, pak, tiče mjera u zdravstvu, većina ih je već ionako ukinuta. Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin tvrdi da obveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama ili petodnevna izolacija zaraženih osoba mogu ostati na snazi i nakon proglašenja kraja epidemije, jer ionako haraju drugi virusi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap