Neobična inovacija: Pojas sa zračnim jastucima zaštitit će vaš kuk od prijeloma ako padnete

Jasmina Grgurić Zanze
19. siječnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Tehnološko doba, i njegov streloviti napredak, svako malo izbacuje pametne naprave koje nam stvari ne čine samo zabavnima, nego i korisnima. Pritom, inovatori ne zaobilaze ni potrebe sve brojnije starije populacije, o čemu svjedoči ovaj novi izum – zračni jastuk za kuk. U slučaju pada, on naše umirovljenike štiti od prijeloma i ostalih neželjenih posljedica s kojima se susreće ogroman broj osoba treće životne dobi.

Ovako izgleda novi pojas sa zračnim jastucima za kukove

Kako zaštiti seniore od frakture kuka, dosjetili su se francuski izumitelji zračnog jastuka za to područje tijela te dokazali da pametni izumi ne moraju biti samo zabavni, nego i vrlo korisni. Tako je tehnologija zračnih jastuka, prije svega uspješno primijenjena u našim automobilima, iskorištena za prevenciju i zaštitu starijih osoba od posljedica pada.

Analizira pokret i detektira pad

Sistem radi tako da se pojas nosi postavljen nešto iznad kukova, a elektronički sustav unutar njega napravljen je da analizira pokret i detektira pad te štiti kukove automatskim otvaranjem bočnih zračnih jastuka prije pada. Inženjeri su ovaj proizvod usavršavali tijekom deset godina, a za mjerenje i analizu tisuću puta u sekundi zaslužan je složeni algoritam sa senzorima, tvrde tvorci zračnih jastuka za kukove, pa pojas tako zna hoda li osoba ili pada. Iako standardna zaštita za kukove već postoji, zračni jastuci obećavaju puno veću učinkovitost, točnije 90 posto manje siline udarca čime se izbjegava lom kuka.

Kako ovaj novi izum funkcionira možete pogledati i u videu.

Koristan, ali poprilično skup

Prvi je to izum takvog tipa, a pojas sa zračnim jastucima za kukove diči se i odabirom različitih veličina, perivom navlakom i težinom od svega jednog kilograma. Proizvođači obećaju i vijek baterije do 15 dana nakon punjenja, uređaj se može uključivati i isključivati po potrebi, a može se koristiti više puta. Međutim, ono što mu je mana je cijena pa tako za njega treba izdvojiti oko 4.000 kuna.  Posebno je koristan za osobe koje se oporavljaju nakon operacije ili se ne osjećaju stabilno na nogama. Isto tako, pogodan je i za veću sigurnost osoba koje se kreću pomoću raznih pomagala, vježbaju kretati se bez njih, ali strahuju od pada.

Padovi starijih osoba i prijelom kuka koji se pritom događa vrlo su česti, a posljedice mogu biti kobne. Statistike tako predviđaju da će se  do 2050. godine događati oko pet milijuna prijeloma kuka godišnje diljem svijeta, a u Francuskoj ih je sada samo 65.000. Pritom, 50 posto ozlijeđenih nakon pada i prijeloma izgubi samostalnost u kretanju, a četvrtina osoba umre od posljedica. Također, milijarde eura diljem svijeta potroše se na liječenje i njegu osoba koje su pale i slomile kuk.

Copy link
Powered by Social Snap