Ne veslaj! Prvi motor za čamce nastao je zbog jedne jako romantične geste na jezeru

Jasmina Grgurić
10. lipnja 2020.
Foto dana
A- A+

Koliko smo se samo puta vozili u čamcu na pentu, a da se nikada nismo zapitali kako je nastao prvi vanbrodski motor. Dobro, nije teško zaključiti da je ljudima u jednom trenutku sigurno već bilo dosta veslanja, no nismo znali da je za sve zaslužna jedna jako romantična gesta koja se prije više od stotinu godina dogodila na jezeru.

Povijest nastanka prvog vanbrodskog motora vezana je za jednu jako romantičnu gestu Olea Evinrudea koji ga je nakon toga izumio. Naime, Ole je jednog vrućeg dana odveo svoju zaručnicu Bess Cary na otok jezera Okauchee.

Zaručnica je izrazila želju za sladoledom pa se romantični Ole vratio na obalu kako bi joj ispunio želju. No, pritom je u čamcu na vesla morao veslati čak osam kilometara do obale. Naravno, sladoled se otopio putem. Odlučan da se to više nikada ne ponovi, Ole je konstruirao adekvatan motor kako bi zamijenio vesla kao sredstvo za pogon broda.

Par se vjenčao 1906. godine, a godinu kasnije osnovan je Evinrude Motors u Milwaukeeu. Bess je u tvrtki bila organizator i komercijalist, dok se Ole posvetio konstruktorskom poslu. Godine 1909. Evinrude izlazi na tržište sa prvim komercijalnim vanbrodskim motorom uz reklamni slogan koji je osmislila Bess: Ne veslaj! Odbaci vesla! Koristite Evinrude motor!” – napisao je na svojim stranicama zagrebački Tehnički muzej “Nikola Tesla” uz objavu ove stare reklame za pentu.

Ne veslaj! Prvi motor za čamce nastao je zbog jedne jako romantične geste na jezeru
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap