Evo kako su se spojile dvije inovacije – tekući sapun i neizostavna pumpica!

Jasmina Grgurić Zanze
17. kolovoza 2021.
Foto dana
A- A+

Generacije krutih sapuna podijeljene su na one koje su pozdravile izum tekućeg, dok neki drugi i dan danas tvrde kako on nikada neće biti njegova dostojna zamjena za pravu sapunicu. Jeste li znali da uporaba tekućeg sapuna nikada ne bi zaživjela da nije izumljena pumpica, odnosno dozator na koju je čekao dugi niz godina?

Izum tekućeg sapuna kojeg je William Sheppard patentirao 1865. godine trebao je čekati na svoju široku primjenu sve do 1980. Glavni problem nije bio tekući sapun, već uz njega odgovarajući dozator kojeg je tek 1980. u prodaju pustila američka tvrtka Minnetonka Corporation pod nazivom „Softsoap“.

Iza te ideje bio je osnivač tvrtke Robert R. Taylor. Taylor je bio veliki kreativac i upravo je pakiranjem tekućeg sapuna u odgovarajuću posudu sa pumpicom koja ga je istiskivala na ruku korisnika, napravio svjetski hit, otkriva nam na društvenim mrežama Tehnički muzej Nikola Tesla ovu zanimljivost.

“Kako bi sačuvala tržište samo za sebe, Minnetonka je odmah nakon predstavljanja tog proizvoda kupila sve zalihe plastičnih pumpica od američkih dobavljača i tako za kratko vrijeme onemogućila druge proizvođače u kopiranju ideje. Vrijednost tvrtke u samo pola godine bila je utrostručena zahvaljujući tom hrabrom i nesvakidašnjem potezu.

Osim za „Softsoap“ Taylor je zaslužan i za prvu zubnu pastu sa dispenzerom nazvanu Check-Up. Minnetonka je razvila i prve šampone sa mirisom voća, a kupnjom Calvin Clain Cosmeticsa razvili su 1985. legendarni miris za žene Obsession. Minnetonka Corporation je 1987. prodala svoju aktivnost proizvodnje tekućeg sapuna tvrtki Colgate koja ga je nastavila prodavati pod istim imenom Softsoap.”

 

 

Copy link
Powered by Social Snap