Umirovljeniku Alojziju (85) koji je pao na snijegu i slomio kuk Grad i trgovina moraju platiti 300.000 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
19. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Izreku da je pravda spora, ali dostižna, doživio je 85-godišnji umirovljenik Alojzije koji je je još 2012. godine pao i slomio kuk na snijegom prekrivenoj površini ispred trgovine. Zbog neočišćenog prilaza  tužio je osiguravajuću kuću odgovornih stranaka, Grada i trgovine, te mu sada moraju platiti ukupno 300.000 kuna.

Ilustracija: Pixabay

Osiguravajuća kuća Grada Đurđevca i trgovine “Sloga” 85-godišnjem umirovljeniku Alojziju K. mora isplatiti ukupno 300.000 kuna jer je još u prosincu 2012. godine pao na snijegom prekrivenoj, neočišćenoj pješačkoj stazi ispred trgovine gurajući bicikl i slomio bedrenu kost u kuku, zbog čega trpi trajne zdravstvene posljedice.

Tri vrste novčane naknade s kamatama

Za naknadu štete te troškova liječenja isplatiti mu moraju 106.000 kuna sa zateznim kamatama. Nadalje, plaćati mu moraju rentu za tuđu pomoć i njegu u mjesečnom iznosu od 450 kuna, od 1. siječnja 2014. nadalje s kamatom, pri čemu zaostaci trebaju biti isplaćeni odjednom. Također, nadoknaditi mu se moraju troškovi parničkog postupka u iznosu od 94.045 s kamatama, piše u presudi koju je Općinski sud u Koprivnici objavio u ponedjeljak na e-oglasnoj ploči.

orasi
Žena (55) u Đurđevcu susjedi pokrala sve orahe s tavana, mora u zatvor na pola godine!

Dakle, umirovljenik je kao 75-godišnjak doživio nezgodu krajem 2012. godine na način da se kao pješak, gurajući bicikl sebi sa desne strane, prilikom pristupanja na parkiralište ispred trgovine, prelazeći preko neočišćene, snijegom pokrivene pješačke staze poskliznuo i pao na tlo te pritom slomio desnu bedrenu kost u kuku.

Navodi da je isključivi razlog njegova pada neočišćeni prilaz prema trgovini “Sloga”, a koji se dijelom sastoji od javne površine namijenjene kretanju pješaka i biciklista te parkirališnog prostora ispred same trgovine.

“Javne površine namijenjene kretanju pješaka nisu bile adekvatno očišćene od snijega te su predstavljale opasnost za korisnike, naročito starije i teže pokretne osobe”  – naveo je Alojzije u tužbi te uspio u to uvjeriti Sud koji je presudio u njegovu korist.

Osiguranje se pravdalo da je sam kriv što je pao

Pozvao se pritom na odluku o komunalnom redu Grada Đurđevca prema kojoj su komunalne službe dužne održavati javne površine te obvezuju poslovne subjekte na to, pri čemu je obaveza Grada da obavlja nadzor je li pravna osoba koja upravlja površinama uistinu uklanja snijeg i led.

Starija ženska osoba u automobilu
Sutkinja umirovljenici prepolovila kaznu, živi od 1.995 kuna mirovine

Sud nije prihvatio prigovor tužene stranke o isključivoj odgovornosti tužitelja za nezgodu.  Smatraju neosnovanim tvrdnje tuženika da je isključivi uzrok pada tužitelja njegova nepažnja, jer da je on osoba starije životne dobi, da je u vrijeme štetnog događaja bio star 75 godina i da je njegovo kretanje biciklom bilo neprimjereno s obzirom na zimske vremenske uvjete.

Umirovljenik Alojzije opisao je na Sudu svoje zdravstveno stanje prije ozljeđivanja navodeći da je bio dobrog zdravlja, da nije teže bolovao, da se normalno kretao, da je vozio automobil,
kao i bicikl, pripremao si hranu, obrađivao vrt i voćnjak, pomagao susjedima. No, sada više ne može ništa od toga jer je teže pokretan i ovisan o tuđoj pomoći.

Medicinski vještak naveo je da je ovom ozljedom grubo prekinuto njegovo stanje mobilne starosti. Od osobe koja je bila samostalna i vozila se na biciklu, preveden je u stanje teže pokretne i ovisne osobe. Tome je osim samog prijeloma znatno više pridonijelo dugotrajno mirovanje uz adipozitet tužitelja te se obzirom na 75 godina u vrijeme događaja, tužitelj nikada više neće vratiti u stanje aktivnosti i neovisnosti koju je imao prije predmetnog događaja.

Medicinski vještak je naveo da je tužitelj danas osoba samostalno pokretna na kraće relacije te djelomično ovisna o tuđoj njezi i pomoći, piše u nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap