Ne znate kako očistiti vaše tepihe? Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta

Ana Kanazir
25. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Tepisi, pogotovo oni deblji, često budu pravi izvor nečistoća i neugodnog mirisa. Iako se čini kako je dovoljno tepih samo usisati, ipak bi s vremenom na vrijeme trebalo napraviti malo više i posvetiti im više pažnje. Ne treba vam previše sastojaka, a uklonit ćete neugodne mirise, dlake kućnih ljubicama, kao i sve prljavštine.

usisavanje tepiha

usisavanje tepiha | Foto: Pexels, cottonbro studio

Tepisi mogu dati poseban šarm prostoru, ugrijati prostor i vaše noge, ali se s druge strane vrlo lako zaprljaju i navuku na sebe neugodne mirise i zato ih nekada treba detaljnije počistiti.

Tečaj €/kn: 7,53450
Ne možete podnijeti neugodan miris usisavača kada čistite dom? Imamo rješenje

Kako usisati tepihe?

Tepisi bi se trebali usisavati barem jednom u dva tjedna, a po potrebi i češće, pogotovo ako osoba ima astmu, alergiju ili druge respiratorne probleme. Kako nakon usisavanja ne bi ostao neugodan miris u zraku, na blazinicu koju stavljate u usisavač možete staviti nekoliko kapi eteričnog ulja, o čemu smo pisali ovdje.

Kako ukloniti mrlje s tepiha?

Mrlje s tepiha možete ukloniti pomoću pjene za brijanje, pogotovo ako se radi o mrljama od crvenog vina, o čemu smo pisali ovdje. U ovome može pomoći i soda bikarbona koja se posipa po tepihu, ostavi da djeluje nekoliko minuta, a potom se usisa.

Kako očistiti tepih od dlaka kućnih ljubimaca?

Na isti se način soda bikarbona na tepihu koristi i kada vam je tepih pun dlaka kućnih ljubimaca. Soda bikarbona će podići dlake iz dubine tepiha pa će ih biti i lakše za usisati. S druge strane, kod nezgoda koje se mogu dogoditi kućnim ljubimcima, odnosno kada se pomokre na tepih, pomoći može mješavina alkoholnog octa i tople vode koju ćete staviti u bocu s raspršivačem, a potom poprskati po tepihu. Ovo će ukloniti neugodne mirise i malo dezinficirati tepih.

Ne znate kako očistiti vaše tepihe? Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap