[FOTO DANA] Da vas vidimo! Tko još uvijek primjenjuje ovu tehniku čišćenja?

Jasmina Grgurić Zanze
17. veljače 2021.
Foto dana
A- A+

Kada bismo mlade ljude pitali kako se zove naprava za isprašivanje tepiha sigurno bi odgovorili usisavač. Šalu na stranu, mnogi od njih za klofer nikada nisu čuli, a kada bi i vidjeli nekoga da njime mlati tepih, prvo bi vjerojatno pomislili da je lud. Zato mi znamo da čistog tepiha bez ove metode 80-ih nikada nije bilo.

Iako je tema predtehnološka, starijima se lijepo podsjetiti, a mlađima vidjeti kako je to nekad bilo (bez obzira što smo imali usisivače za prašinu)

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaPonedjeljak, 15. veljače 2021.

Imali usisavače ili ne, tepihe smo nekad čistili bez tehnologije. Trebao nam je samo klofer i malo snage kako bismo sag iznijeli na obližnju livadu i dobro ga isklofali od prašine. Još ako bi se u blizini našao neki okvir preko kojega bismo ga prebacili, nitko sretniji od nas.

Uz sva moguća kemijska sredstva i čuda tehnologije, danas nam je nezamislivo iznositi tepih iz stana ili kuće i udarati po njemu. Nekada smo čekali da padne prvi pravi snijeg kako bismo obavili temeljito čišćenje pa bi se klofanju na snježnoj površini zajedno priključili svi susjedi, svaki sa svojim tepihom. Zdrava, čista i što je najvažnije društvena metoda koja je danas pala u zaborav.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap