Liječnici na sastanku s premijerom: ‘Dotakli smo se svih problema, a ponuđena su rješenja’

Ana Kanazir
12. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Liječničke udruge već su neko vrijeme nezadovoljne stanjem u zdravstvu pa su tako najavile i štrajk. Ipak, prije toga su zatražile sastanak s premijerom Plenkovićem koji ih je primio i obećao veće plaće, a rekao je i kako će se problemi rješavati jedan po jedan.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu

Prosvjed liječnika | foto: Hrvatski liječnički sindikat, Facebook

Kao što smo već pisali ovdje, pet liječničkih udruga je prvo prosvjedovalo za bolje uvjete rada, a onda su i bili na sastanku s ministrom Vilijem Berošem, s kojim nisu bili toliko zadovoljni pa je sada uslijedio i sastanak s premijerom.

prosvjed liječnika s transparentima
Liječničke udruge se sastale s ministrom Berošem: 'Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli'

Dotakli su se svih problema

Šefica KOHOM-a Nataša Ban Toksić je gostovala u Dnevniku N1 gdje je rekla što im je sve otkrio premijer na sastanku.

– Nakon tri tjedna, konačno nas je predsjednik Vlade primio na sastanak. Dotaknuli smo se svih problema u obiteljskoj medicini koji nas muče. Zadovoljna sam što je konačno premijer, direktno iz baze, čuo što je dovelo do ovakve situacije i pokazao interes za naše probleme. Saslušao je i argumentaciju oko zahtjeva naših pet udruga i na neki način nam zagarantirao da će se jedan po jedan, ti problemi riješiti. Prvo uredba o koeficijentima koja bi trebala bi biti donesena već 28. travnja, rekla je Ban Toksić za N1.

Točnije, radi se o tome da će se izjednačiti koeficijent specijalizacija, specijalista u bolničkom sustavu i specijalizantima se podiže koeficijent za 10 posto.

Dotakla se i pitanja štrajka, za koji je rekla kako će o tome odlučivati glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata. Također, zadovoljna je dogovorima s premijerom i rekla je kako je ovo prvi korak u zaustavljanju liječnika u izlasku iz zdravstvenog sustava.

I premijer je zadovoljan razgovorima

Premijer Andrej Plenković je također zadovoljan rezultatima sastanka.

– Dogovoren je jedan okvir, Vlada će do kraja mjeseca donijeti uredbu o koeficijentima do kraja mjeseca, napravljen je i hodogram aktivnosti glede vremensko-normativnih aspekata, a to je bolja organizacija rada u bolnicama te i plan i program koji se donosi za trogodišnje razdoblje, rekao je premijer.

Rekao je kako su razgovori bili ozbiljni i dobri i da se radi o nastavku dijaloga koje je vodio ministar Beroš.

Copy link
Powered by Social Snap