Prosvjed liječnika: ‘Vrijeme šutnje je završilo, nećemo dopustiti da se na naše zdravstvo spusti mrak’

Ana Kanazir
18. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Prosvjed liječnika pod geslom ‘S.O.S, za hrvatsko zdravstvo’ održao se danas u Zagrebu. Sve je krenulo u 10:45 kada su se okupili na Trgu Franje Tuđmana, a potom su krenuli Ilicom pa sve do Trga svetog Marka, gdje su održani govori. Razlozi prosvjeda bili su poznati i ranije, a sada su ih predstavnici liječničkih udruga ponovili i otkrili svoje nezadovoljstvo sustavom. Dodali su kako je sada vrijeme za promjene te pozvali Vladu i premijera na iduće korake.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu

Prosvjed liječnika | foto: Hrvatski liječnički sindikat, Facebook

Prosvjed je organiziralo pet udruga, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika, a podršku su dobili od udruga i društava diljem Hrvatske i Europe. Kako su najavili ranije, prosvjed nije protiv nikog, već je to prosvjed za bolje zdravstvo i za pacijente. Prema izjavama organizatora na prosvjedu je bilo 1.500 ljudi.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Poznato je kada će se održati prosvjed liječnika: Oglasio se i ministar Beroš

Poznati su zahtjevi prosvjeda

Nije tajna da su liječnici nezadovoljni i da ih je premalo, a sada su to odlučili još jednom reći javno. Nezadovoljni su jer Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve pa su odlučili pokazati Vladi i Ministarstvu dubinu nezadovoljstva, kako je navedeno na stranicama Hrvatske liječničke komore.

Još jučer su bili poznati konkretni razlozi prosvjeda, kao i zahtjevi liječnika. To su:

 • Zakon o radnopravnom statusu liječnika, samo naš zakon, s ugrađenim značajnim povećanjem osnovne plaće za sve liječnike
 • Podizanje koeficijenata svih specijalista na razinu koeficijenta užih specijalista, povećanje koeficijenata za specijalizante i liječnike bez specijalizacije
 • Ukidanje robovlasničkih ugovora
 • Rad po vremensko-kadrovskim normativima

‘Ukazujemo na probleme već godinama’

Prije prosvjeda je izjavu dala Nataša Ban Toksić, predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

– Nikad nije kasno ako su namjere iskrene. Može se napraviti nešto srednjoročno odmah. Ako ne učinimo ništa, kuća će izgorjeti, rekla je Nataša Ban Toskić za N1 televiziju prije prosvjeda.

Dodala je i kako udruga Koordinacija hrvatske obiteljske medicine već godinama Ministarstvu ukazuje na probleme i nudi rješenja, ali kako ministar ne čini ništa.

– Odavno upozoravamo da je 140 ordinacija obiteljske medicine diljem Hrvatske prazno, da nema liječnika, da 36 posto obiteljskih liječnika starije od 60 godina, a na terenu rade čak i 80-godišnjaci. Pacijente nema tko primiti, rekla je Ban Toskić.

prosvjed liječnika s transparentima

Prosvjed liječnika | foto: Hrvatski liječnički sindikat, Facebook

Na prosvjed stigli liječnici iz cijele Hrvatske

Liječnici iz cijele Hrvatske su stigli na prosvjed koji je krenuo s Trga Franje Tuđmana. Kako navodi Index, na prosvjed je stiglo 15-ak autobusa iz cijele Hrvatske. Većina ljudi je bilo odjeveno u kute, a imali su i transparente, od kojih su samo neki: ‘Rane nastale zbog nerada liječnici ne mogu sanirati’, ‘Nema odmora dok traje obmana’, ‘Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti’. Glavni slogan je bio ‘Zdravstvo je tema! Premijeru, vi ste na potezu’.

– Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni, rekla je Ban Toskić prije prosvjeda i dodala da je Beroš preko medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

beroš
Velika rasprava u Saboru o reformi zdravstva: 'Svi znaju da ona postoji, ali ju nitko nije vidio'

Poruku poslali iz Ministarstva zdravstva

Iz Ministarstva zdravstva su napisali kako zdravstveni proračun sa svim intervencijama iz državnog proračuna premašuje 4 milijarde eura. Najveći dio tog iznosa odlazi upravo na materijalna prava djelatnika u zdravstvu, napisano je u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Osim toga, postavili su i niz pitanja:

 • Na temelju svega rečenog, pitanje je tko to danas protestira i zašto?
 • Protiv koga i protiv čega?
 • Protiv Vlade koja je svojim odlukama sve ovo vrijeme poboljšavala materijalni položaj liječnika i zaposlenika u zdravstvu?
 • Protiv ministra koji stalno poziva na dijalog i zajedničko traženje rješenja, čija su vrata stalno otvorena za sve koji žele i mogu doprinijeti boljitku hrvatskog zdravstva?
 • Protiv čega?
 • Svjesni smo da zdravstveni sustav nije optimalan i da funkcionira uz niz, desetljećima postojećih teškoća, no odlučni smo reformirati ga, stoga je utemeljena strukturna reforma.
 • Stoga, iznova se pitamo protiv čega se protestira?
 • Protiv toga da su upravo usvojena dva osnovna zdravstvena zakona koji su temelj poboljšanja zdravstvenog sustava i za liječnike ali za pacijente?
 • Protiv toga što je Ministarstvo zdravstva u predloženoj Uredbi o izmjenama koeficijenata liječnika usvojilo sve prijedloge strukovnih udruga kao i komore i sindikata?
 • Protiv toga da je vraćena reprezentativnost Hrvatskom liječničkom sindikatu?
 • Protiv toga da je Zakon o radnopravnom statusu liječnika uvršten u Vladin plan zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu?
 • Protiv toga da je većini liječnika, uz redoviti rad u javnom zdravstvu, omogućen dopunski rad u privatnim ustanovama?
 • Protiv toga što smo pokrenuli preventivne zdravstvene preglede za bolje zdravlje naših građana i ishode liječenja?
 • Protiv toga da smo nakon tri desetljeća na pragu revitalizacije Imunološkog zavoda?
 • Protiv toga da uspostavljamo Hitnu helikoptersku medicinsku službu?
 • Da povećavamo flotu brzih brodica za prijevoz pacijenata s otoka na kopno?
 • Za što protestirate?
 • Da HLK dobije, uz licence, i odobravanje liječničkih specijalizacija?

Za kraj su dodali kako protest sigurno neće donijeti ništa dobro.

– Protest sigurno neće donijeti boljitak. Ako je sve ovo i u neke druge svrhe, previše je! I na kraju šaljemo poruku prosvjednicima da prepoznaju napore ove Vlade i ministarstva u toliko nužnom reformiranju zdravstvenog sustava i ako stvarno žele strukturne promjene u sustavu, da se priključe našim nastojanjima u reformiranju zdravstvenog sustava, prvenstveno zbog pacijenata, ali i svih djelatnika u njemu, napisali su u priopćenju.

Prosvjed liječnika

Prosvjed liječnika | foto: Hrvatski liječnički sindikat, Facebook

‘Je li ovo liječničko proljeće?’

Prosvjed je krenuo na vrijeme na Markovom trgu, a govornici su se redali jedan za drugim. Njihovi govori su bili praćeni ovacijama i skandiranjima, a poslane su i snažne poruke.

– Proljeće dolazi, a mi smo ovdje okupljeni liječnici. Je li ovo liječničko proljeće? Nažalost, nismo došli slaviti proljeće, došli smo da kažemo jednu rečenicu – Spasite hrvatsko zdravstvo. Problemi zdravstva su kronični, a situacija akutna i to je prognoza, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić.

Osvrnula se i na razgovore s ministarstvom, ali i na njihovo ponašanje.

– Odjednom se ima vremena za sastanke i razgovore. Možemo mi razgovarati koliko treba, ali dok nema konkretnih koraka, uzalud vam trud svirači, rekla je Čulinović-Čaić.

Dodala je i kako da su liječnici htjeli imati veću plaću bi bili političari, ali i kako nitko ne studira medicinu zbog novca.

– Okupili smo se da pošaljemo poruku politici i onima koji imaju moć za poboljšanje zdravstva. Zato im glasno govorim: Počnite rješavati probleme i spašavati zdravstvo. Zdravo je u interesu svakoga od nas i zato su danas na ovom skupu ideologije nebitne. Nećemo se baviti strankama, nego samo zdravstvom.

‘Nešto je strašno trulo u zdravstvenom sustavu’

Iduća je ispred mikrofona stala Ban Toskić koja se također osvrnula na djelovanje ministra Beroša.

– Mi smo danas ovdje jer želimo da pacijenti dobe na vrijeme zdravstvenu skrb kakvu zaslužuju. Ovdje smo da kažemo da nas administracija guši i želimo poručiti da se odmah uhvate posla. Mi smo ovdje jer želimo reći premijeru Andreju Plenkoviću da je nešto strašno trulo u zdravstvenom sustavu i da je nama toga dosta, rekla je Ban Toskić.

Pitala se i gdje je danas ministar Beroš i dodala da ih ne mogu zauvijek ignorirati, a dotakla se i zdravstvene reforme za koju je rekla da u njoj nema ništa konkretno što će riješiti probleme liječnika.

– Mi više ne želimo gledati kako se raspada naše blago, naš sustav i zato vas ministre pozivamo da prepustite mjesto nekome tko želi i tko može, rekla je Ban Toskić.

‘Vrijeme za promjene je sada’

Mladi liječnik, radiolog Marin Smilović je rekao kako je dosta šutnje, ali i kako samo zajedničko djelovanje vodi do promjena.

– Ovaj dan će biti upisan u povijest medicine u Hrvatskoj. Kao mladi liječnik se osjećam počašćeno što sam dio ove borbe. Unatoč predanom radu, zdravstveni sustav se raspada pred našim očima, rekao je liječnik Smilović.

Dodao je i kako su studenti medicine i mladi liječnici šutjeli u puno situacija do sada, ali i kako je šutnje dovoljno i kako je vrijeme za promjene – sada.

– Samo zajedno možemo postići bolju budućnost za zdravstvo i naše pacijente, rekao je Smilović.

pedijatrica Ilonka Artuković u svojoj ordinaciji
Nedostatak pedijatara: 'Sustav bi se urušio da nema liječnika koji su u mirovini i koji traže produžetak radnog odnosa'

‘Život primarne zdravstvene zaštite održavaju umirovljenici’

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika je rekla kako je primarna zdravstvena zaštita došla do ruba, ali i kako bi upravo ona trebala postati glavni stup zdravstvenog sustava.

– Mi smo ovdje za spas javnoga zdravstva. Sustav je došao do granica održivosti. Primarna zdravstvena zaštita je došla do ruba. Život joj održavaju umirovljenici i kolege pred mirovinu. Je li to normalno?, pitala se predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

Dodala je kako im je dosta sastanaka i kako je vrijeme za dijela.

– Ne želimo više nikakve radne skupine, sastanke, želimo konkretna dijela, a ne prazne riječi.

‘Tisuću bijelih kuta ovdje govori više od priopćenja’

Na kraju je svoj govor održao predsjednik Hrvatske liječničke komore koji je rekao kako su liječnici kralježnica javnozdravstvenog sustava, ali i kako su se iz liječničkih udruga danas okupili na prosvjedu jer im je stalo i jer su građani, odnosno pacijenti to tražili.

– Ministar Beroš je objavio priopćenje u kojem je žestoko napao ovaj prosvjed i liječničku komoru. Moja poruka je: I vi ste liječnik, pročitajte Statut Komore koja štiti prava i interese liječnika i to će činiti bez obzira na vaše napade, kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić.

– Ponosan sam na sve koji su došli iz svih dijela Hrvatske i na sve nas koji smo prepoznali važnost ovoga trenutka. Tisuću bijelih kuta ovdje na Markovom trgu, govori više od svakog priopćenja, ova slika govori da nam je svima dosta.

Dodao je i kako ovo nije prosvjed protiv, već prosvjed za zdravstvo, liječnike i pacijente, a govorio je i o tome kako je vrijeme šutnje završilo.

– U ovakvom sustavu i naši pacijenti su nezadovoljni. Mi smo šutjeli i radili tri godine, stavili smo naše zahtjeve sa strane. Međutim, vrijeme šutnje je završilo. Dosta je čekanja, dosta je praznih sastanaka. Hoćemo konkretna dijela. Na potezu su Vlada i premijer. Na njihovim odlukama počiva budućnost zdravstvenog sustava. Nećemo dopustiti da se na naše zdravstvo spusti mrak. Naša borba ide dalje. Ne odustajemo jer snaga je u našem zajedništvu, rekao je Luetić.

Kako su rekli organizatori, ovime je poslana jasna poruka, a sada je na potezu premijer.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap