Liječničke udruge se sastale s ministrom Berošem: ‘Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli’

Ana Kanazir
3. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Danas je održan sastanak između pet krovnih liječničkih udruga i ministra zdravstva Vilija Beroša. Nezadovoljstvo liječnika je prisutno već neko vrijeme, a nedavno su upravo zato i najavili štrajk koji bi se trebao održati u svibnju. Iako su tražili sastanak s premijerom, danas su bili na sastanku s ministrom na kojem, kako kažu, nisu otkrili ništa novo.

prosvjed liječnika s transparentima

Prosvjed liječnika | foto: Hrvatski liječnički sindikat, Facebook

Liječnici su sve nezadovoljniji uvjetima, a to su i pokazali prosvjedom na kojem su iznijeli svoje zahtjeve, a o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, najavili su i štrajk koji bi se trebao održati u svibnju, a danas su poslali i pismo premijeru Andreju Plenkoviću kako bi ih i on primio na razgovor, navodi N1. Prije svega, danas je održan i sastanak s ministrom Berošom, s kojim udruge i nisu toliko zadovoljne.

Prosvjed liječnika na Markovom trgu
Hrelja komentirao najavljeni štrajk liječnika: 'Gledam ovaj štrajk i ne razumijem tko tu kome štrajka'

Ministar će razmisliti o rokovima za donošenje zakona

Jučer je izjavu o sastanku s ministrom dao Kristijan Ćupardija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata koji je rekao kako nema velika očekivanja.

– Bili smo na puno sastanaka, da je tada rezultat bio onakav kako smo nekad očekivali, dok smo vjerovali riječima, do prosvjeda ne bi ni došlo. Odazvat ćemo se na sastanak i idemo raditi. Teško da na jednom sastanku mogu ispuniti zahtjeve koji se ne rješavaju mjesecima, možda godinama, nikakvo obećanje neće nas zaustaviti, rekao je Ćupardija u intervjuu za RTL Danas.

Nakon sastanka, ministar je rekao kako su udruge htjele dobiti rokove za donošenje zakona, kako bi odustale od štrajka, ali on to danas nije mogao ispuniti. Na pitanje hoće li zakon biti donesen do ljeta, objasnio je kako će razmisliti i rokove dati za dva dana, piše Večernji list.

– Udruge inzistiraju na rokovima. Sami smo se obavezali na neke od njih, no donošenje zakona u ovakvim vremenima zahtjevno je pa je teško govoriti o rokovima. Nakon dodatnih konzultacija ću razmisliti hoću li ući u proces obećavanja rokova. Imamo jasno viđenje unaprjeđenja sustava i tu nema puno razilaženja, rekao je Beroš, a prenosi N1.

Dodao je kako je razgovor bio konstruktivan i bolji nego prošlog puta i složio se kako su izazovi veliki i rekao da treba određeni zakon. Rekao je i kako će liječnici vjerojatno krenuti u štrajk ako ne dobiju rokove, a kako će on onda pitati je li to legalno.

‘Djela, a ne riječi’

Iako je ministar zadovoljan, Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata je rekla kako nisu čuli ništa novo na sastanku.

– Ministar je na početku apsolutno odbio da će biti riječ o datumima, a onda je rekao da će se savjetovati s Vladom. Ministar je jasno rekao da ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje zbog čega smo tražili uključivanje premijera. Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli. Sad, kad smo spomenuli nekoliko zahtjeva, sad se odjednom aktivno govori da to treba ispraviti. Djela, a ne riječ, rekla je nakon sastanka Čaić, a prenosi N1.

Otkrila je kako će o štrajku odlučiti do kraja tjedna, a rekla je i kako će vjerojatno doći do štrajka, ali i ako ministar misli da je štrajk upitan da može provjeriti je li tako ili nije.

 

Copy link
Powered by Social Snap