Krajem listopada kreće cijepljenje protiv gripe, a nabavit će se 600.000 doza cjepiva

Ana Kanazir
20. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Iako još nije točno određen datum početka cijepljenja, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su nam rekli kako cijepljenje protiv gripe može početi krajem listopada ili početkom studenoga kada se otprilike očekuje dolazak cjepiva. Dodali su i kako će vrijediti sve iste preporuke kao i prethodnih godina.

Photo: Rawpixel

Naručit će se 600.000 doza cjepiva protiv gripe. Ciljna skupina za cijepljenje su stariji od 65 godina te je za njih cijepljenje besplatno. Prošle godine, odnosno tijekom sezone gripe 2021./2022., u 16. tjednu epidemije zabilježeno je 5.764 prijava oboljelih od gripe, a prijavljena su dva smrtna slučaja gripe. Kako bi se sličan scenarij spriječio ove godine, pozivaju se građani da se odazovu na cijepljenje protiv gripe.

stariji
Europska zdravstvena agencija: Gripa bi ove godine mogla biti opasna za starije

Tko se sve treba cijepiti protiv gripe?

Iz HZJZ-a kažu kako će preporuke za cijepljenje ove sezone biti jednake kao i prijašnjih godina.

Tako će cijepljenje biti besplatno za sve osobe starije od 65 godina, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, kao i za radnike istih. Besplatno je i za osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno za djecu s oštećenom plućnom funkcijom, za odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava, kao i za djecu i adolescente(6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu). Besplatno cjepivo će biti i za zdravstvene radnike i trudnice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap