Europska zdravstvena agencija: Gripa bi ove godine mogla biti opasna za starije

Josip Mihaljević
8. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Epidemija koronavirusa i dalje je glavna javnozdravstvena tema današnjice, ali iz Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju na gripu. Ona je prošle godine uvelike izostala, a u Hrvatskoj je već nadprosječno zastupljena.

stariji

Foto: Unsplash

Prošle godine je uvelike izostala, a gripa je u Hrvatskoj ove godine već prisutna iznad sezonalnog prosjeka, piše euronews.com. Rani pokazatelji Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) sugeriraju kako bi gripa ove godine mogla biti teška za starije. U izjavi za medije iz ECDC-a poručuju kako ovogodišnji soj gripe nerazmjerno pogađa starije ljude.

29,99 kn
3,98 €
prije:
49,99 kn
6,63 €
Uštedite

Kraš čokoladni deserti

Životinjsko carstvo, lizli, bananko ili tortica
2,49 kn
0,33 €
prije:
3,69 kn
0,49 €
Ne propustitre

Krauthaker Graševina

Bijelo vrhunsko vino 0,75 l
59,99 kn
7,96 €
prije:
84,99 kn
11,28 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Cjepiva protiv gripe su često manje efikasna kod starijih ljudi, upozoravaju iz ECDC-a i dodaju da europske zemlje tek počinju s kampanjama za cijepljenje protiv gripe.

“Rane detekcije A podtipa gripe (H3N2) su indikator da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti teška, iako ne možemo sa sigurnošću znati kako će se stvari razviti.

Rast broja zaraženih gripom usred pandemije covida bi mogao imati ozbiljne posljedice za starije i one sa slabim imunitetom i mogao bi stvoriti dodatan pritisak na zdravstvene sustave koji su već zbog covida pod velikim stresom”, kazao je Pasi Penttinen, šef programa za gripu pri ECDC-u.

Dobar dio europskih zemalja prošle je godine zimu proveo u blažoj verziji lockdowna, što je moguće utjecalo na izostanak epidemije gripe u Europi. Ove godine imamo cjepivo i više je aktivnosti pa bi i pojava zimskih virusa mogla biti nešto jača. Iz ECDC-a kažu kako otprilike 20 posto populacije dobije gripu svake godine, a da svaki četvrti razvije simptome. Deseci tisuća preminu nakon komplikacija od gripe svake godine u EU, a stotine tisuća završe u bolnici.

Europska zdravstvena agencija: Gripa bi ove godine mogla biti opasna za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap