Koristan izum: Za bolju komunikaciju gluhi bi trebali nositi ove naočale, evo o čemu se radi

Milan Dalmacija
5. kolovoza 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako postoje brojni načini komuniciranja, ponekad kod gluhih i nagluhih osoba to može biti problematično. Stoga su dvojica američkih studenata osmislila i razvila TranscribeGlass, naočale koje pomoću aplikacija za pretvaranje govora u tekst projiciraju titlove ispred oka korisnika.

Naočale za gluhe | Foto: Screenshot: Instagram/transcribeglass

Gluhe i nagluhe osobe mogu komunicirati s ostalima na razne načine. Znakovni jezik i čitanje s usana njihovi su osnovni alati. Tehnologija je toliko napredovala da su već desetljećima u upotrebi slušni aparati, pa i implantati koji se operativnim zahvatima ugrađuju u uši osoba i omogućavaju im nešto bolji sluh.

Naočale kroz koje se vide slova za pregledavanje vida.
Profesorica nam je otkrila kako pravilno očistiti naočale: Sve ovisi o - lećama

No, takve su sprave mnogima skupe, a za čitanje s usana je potrebna velika koncentracija. Potencijalno rješenje nudi tvrtka TranscribeGlass, koju su osnovala dvojica studenata s prestižnih američkih sveučilišta Stanford i Yale. Osnivač kompanije, Madhav Lavakare odlučio je istražiti nove načine komuniciranja gluhih i nagluhih osoba, nakon što je njegov prijatelj napustio studij zbog problema s komunikacijom.

Jednostavno rješenje

Kako piše Stanford Daily, on je još 2017. godine počeo proizvoditi prototipove raznih aparata, a 2020. godine je za svoj rad dobio potporu Indijskog instituta za tehnologiju u Delhiju te novac indijske i američke vlade. Godinu kasnije priključio mu se Tom Pritsky koji je došao na ideju naočala koje pretvaraju govor u tekst.

– Stvarno volim filmske titlove. Mislio sam da bi ih bilo dobro imati i u stvarnosti, rekao je Pritsky.

Uključivanje u društvo

Pola lica umirovljenice koja na očima ima naočale
Napokon neka korist od nošenja naočala, a da nije samo bolji vid

Tako je nastao uređaj, koji je zapravo spoj modernih naočala i aplikacija za pretvaranje govora u tekst. Naočale primaju bluetooth poruke od aplikacije te ih pretvara u mini projekcije titlova u proširenoj stvarnosti unutar okvira naočala. U međuvremenu je proizvod toliko napredovao da korisnici mogu sami mijenjati veličinu titlova.

Time se gluhima i nagluhima omogućuje da prate neverbalnu komunikaciju svojih sugovornika ili da jednostavno gledaju gdje žele. Uz to, naočale su korisne i u bučnijim okruženjima, gdje ni slušni aparati ne mogu pomoći.

Kako piše MyModernMet, prva verzija TranscribeGlassa prodavala se po cijeni od 55 dolara. Cijena konačnog proizvoda trebala bi biti oko 95 dolara. Proizvod je testiralo više od 300 ljudi, tako da se ne može govoriti samo o nekoj igrački ili rezultatu studentskih vježbi. Ako proizvodnja postane masovna, ovo bi moglo pomoći u daljnjoj integraciji gluhih i nagluhih osoba u društvo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap