Profesorica nam je otkrila kako pravilno očistiti naočale: Sve ovisi o – lećama

Matej Markovinović
28. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Naočale nisu jeftine, pa ih zato treba i čuvati. Profesorica iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, Verica Stepić, otkrila nam je kako pravilno očistiti naočale i što dulje ih održati na životu. Prema njenim savjetima, najbolje bi bilo imati dva para naočala – jedne jeftine za rad i jedne skuplje za sve ostalo.

Naočale kroz koje se vide slova za pregledavanje vida.

Foto: Unsplash

Kad ste već izdvojili poveći iznos novaca za naočale, valjalo bi ih i čuvati. Razgovarali smo s Vericom Stepić, profesoricom koja predaje Radioničke vježbe očne optike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu, ne bi li podijelila s nama pokoji savjet kako pravilno očistiti naočale.

Okviri naočala veoma su osjetljivi

Naime, za početak potrebno je razumjeti da se naočale obično sastoje od dva okulara povezana mostom i parom krila koje naliježu na uši korisnika. Bilo da su napravljeni od plastike, metala, drveta ili kombinacijom ovih materijala, Stepić napominje da su okviri naočala veoma nježni i osjetljivi, što znači da zahtijevaju posebnu pažnju prilikom rukovanja kako bi zadržali svoj prvobitni oblik i funkciju.

Stepić napominje da su ovo dobre navike prilikom rukovanja naočalama:

  • Naočale je uvijek potrebno stavljati i skidati s obje ruke
  • Naočale nikada ne stavljati na tjeme
  • Naočale je potrebno odložiti lećama okrenutim od podloge kako se ne bi oštetile
  • Preporuka je koristiti tekstilni, plastični ili metalni ‘lančić’ za naočale
  • Izbjegavati dugotrajno izlaganje naočala izvorima topline
  • Pri potrebi sredstava za oblikovanje frizure, potrebno je skinuti naočale
  • Potrebno je koristiti čvrstu futrolu za čuvanje naočala
  • Dioptrijske naočale ne smiju se posuđivati

Najbolje je imati dva para naočala

Profesorica je također preporučila da bi trebali imati dva para naočala. Jedne jeftine i jedne kvalitetnije.

– Preporuka je imati dva para naočala. Jedne ‘radne’ naočale, koje su jeftinije i čiju izradu pokriva HZZO. Njima možete komotnije rukovati u kuhinji, radioni, vrtu, čitati prije spavanja i u slučaju da oštetite leće ili okvir, njihova zamjena ili popravak neće biti toliko skupi. Drugi par naočala neka bude kvalitetniji, s čvršćim okvirom i lećama izrađenim od optičke plastike na koje su naneseni slojevi protiv grebanja, refleksije, zamagljivanja i zadržavanja prašine, objašnjava Stepić.

Istaknula je kako naočale s kvalitetnijim lećama daju maksimalnu optičku korekciju i zaštitu, ali da ih je zbog osjetljivosti nanesenih slojeva potrebno držati podalje od izvora topline i čuvati ih od doticaja s kemikalijama i drugim agresivnim sredstvima.

Kako pravilno očistiti naočale?

Na pitanje kako pravilno očistiti naočale, profesorica Stepić kaže da to ovisi o materijalu od kojeg su izrađene leće koje su ugrađene u okvir. Ako se radi o mineralnim lećama i lećama izrađenim od optičkog stakla koje nemaju zaštitne slojeve, njihovo je održavanje manje zahtjevno. One se mogu prati vrućom vodom, raznim deterdžentima, alkoholom te brisati grubljim tkaninama ili papirnatim maramicama.

mobitel
[Aplikacija tjedna] Ako ste zaboravili naočale za čitanje, ova će vam aplikacija biti izrazito korisna

S druge strane, naočale s lećama od optičke plastike ili s onima na koje su naneseni zaštitni slojevi, osjetljive su na toplinu, kemikalije i abrazivna sredstva. Iz tog je razloga s njima potrebno biti oprezniji.

– Prije samog čišćenja potrebno je dobro oprati ruke, a čišćenje samih naočala započinje pod mlazom hladne ili mlake vode kako bi otklonili čestice prašine s leća koje bi ih u kasnijem tretmanu mogle oštetiti. Nakon toga, na svaku leću kapnemo po kap tekućeg deterdženta za pranje suđa ili tekućeg sapuna koji ne sadrže losion za ruke i kružnim pokretima prstiju očistimo leće i okvire. Nakon toga, isperemo ih pod mlazom mlake ili hladne vode i sušimo čistom krpicom od mikro fibre, koju je potrebno često prati bez upotrebe omekšivača, napominje profesorica Stepić.

Na koncu je savjetovala i da se prilikom čišćenja naočale prime u mostu ili za okular leće koja se čisti, kako bi se spriječio lom okvira. Kod optičara je moguće zatražiti i tretman dubinskog čišćenja naočala pomoću ultrazvuka, kao i informaciju koje od sredstava za čišćenje naočala je najbolje koristiti za leće koje su ugrađene u okvire vaših naočala.

Inače, ako ste slučajno zaboravili naočale, korisno je instalirati na mobitelu besplatnu aplikaciju ‘Magnifier + Flashlight’. Radi se o aplikaciji koja može poslužiti kao svojevrsno povećalo, kako biste bolje vidjeli to što čitate.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap