Napokon neka korist od nošenja naočala, a da nije samo bolji vid

Jasmina Grgurić
22. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Bez njih ne vidimo dobro, a s njima uvijek neki problemi. Zagubimo ih, zaboravimo, mijenjamo okvire, stakla, mijenja nam se dioptrija, trebaju nam još jedne, smetaju nam kada zaspimo, stalno ih moramo čistiti… No, znanstvenici su sada utvrdili jednu jako bitno prednost koju nam donosi nošenje naočala!

Foto: Rawpixel

Osobe koje nose dioptrijske naočale imaju triput manje šanse zaraziti se koronavirusom, pokazuje najnovije znanstveno istraživanje. Razlog je taj što one rjeđe trljaju oči. Uzročno-posljedičnu vezu potvrdilo je indijsko istraživanje provedeno ne 304 osobe u dobi između 10 i 80 godina koje su prijavile simptome virusa.

Pritom, 19 posto ispitanika odgovorilo je da naočale nosi većinu vremena, najmanje osam sati dnevno. Studija je pokazala da je rizik od zaraze covidom-19 bio otprilike dva do tri puta manji među populacijom koja nosi naočale, u odnosu na one koje ih ne nose, piše Sunday Telegraph.

Naime, istraživanje je pokazalo da pojedinci u samo sat vremena lice dodirnu 23 puta u sat vremena, a oči triput u prosjeku. Znanstvenici kažu da dugotrajna navika nošenja naočala može spriječiti opetovano dodirivanje i trljanje očiju, a samim time i potencijalni prijenos virusa.

Riješite Amslerov test i na vrijeme otkrijte imate li problema s vidom

Ovo istraživanje na tragu je onog od lani u kojem su kineski stručnjaci ustanovili da je među pacijentima s Covidom-19 u općoj populaciji bilo pet puta manje osoba s dioptrijskim naočalama.

A za sve je kriva – očna jabučica!

Grupa znanstvenika iz bolnice Sveučilišta Nanchang je pojasnila kako vjeruje da je to zato što se ACE-2 receptori, na koje se virus veže da bi ušao u organizam i zarazio ljudske stanice, nalaze u području očne jabučice.

“Uočili smo da su pacijenti s Covidom koji su tijekom duljeg vremena svakodnevno nosili dioptrijske naočale bili relativno rijetki, što bi mogao biti preliminarni dokaz da su takve osobe manje podložne zarazi ovim virusom” –  navode autori studije.

Oči su važni kanal za prodor koronavirusa u naš organizam pa bi naočale tako mogle ubuduće igrati važnu zaštitnu ulogu u sprječavanju zaraze i prenošenja.

Napokon neka korist od nošenja naočala, a da nije samo bolji vid
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap