Kojom hranom unijeti više vitamina D tijekom zime?

Jasmina Grgurić Zanze
11. prosinca 2021.
Zdravlje
A- A+

Nedostatak vitamina D tijekom zimskih mjeseci može utjecati na naš imunitet, smanjiti naše raspoloženje, ali i apsorpciju kalcija. Zato su tu namirnice koje sadrže dovoljne količine ovog važnog nutrijenta.

Photo: Pixabay

Dani su kraći, a sunca je manje, zbog čega je lako osjećati se neraspoloženo, a razlog tomu svakako može biti nedostatak vitamina D. Tijekom zime ovaj vitalni nutrijent teže se apsorbira u naš organizam, a posljedice su loše raspoloženje te druge zdravstvene smetnje.

Kako bismo to spriječili, dovoljno je dodati nekoliko namirnica u našu svakodnevnu prehranu.

Stručnjaci proučili vezu između vitamina D i koronavirusa kod starijih

– Vitamin D ključan je za apsorpciju kalcija, razvoj kostiju i zdrav imunološki sustav, kaže za Daily Star trenerica zdrave prehrane, Kathryn Danzey.

Naše ga tijelo ne proizvodi prirodno, ali njegovu proizvodnju stimuliraju ultraljubičaste zrake.

Namirnice koje sadrže vitamin D su losos, kesten, gljive te mlijeko, sir tofu, jogurt, jaja te svima nam dostupne žitarice koje mnogi konzumiraju ujutro, poput zobenih ili kukuruznih pahuljica.

Danzey ističe kako je kroz hranu teško unijeti potrebnu količinu vitamina D, zbog čega se i preporučuje uzimanje suplemenata.

– Redovito pojedite porciju masne ribe, kajgane ili obogaćenog jogurta i više nećete imati izgovor što ste mrzovoljni, zaključila je Danzey za Daily Star.

Copy link
Powered by Social Snap