Kava može utjecati na razinu D vitamina u našem tijelu?

Jasmina Grgurić
28. rujna 2021.
Zdravlje
A- A+

Vitamin D od iznimne je važnosti za naš cjelokupni organizam, pogotovo u starijoj životnoj dobi kada ga tijelo samo slabije proizvodi za gotovo 50 posto. Boravak na suncu, tjelovježba i neke namirnice, a ako je potrebno i suplementi, osiguravaju nam dovoljnu količinu D vitamina. No, novo istraživanje bavi se time kako na njegovu razinu utječe konzumacija kave.

Umjereno izlaganje suncu stvara Vitamin D Foto: Rawpixel

Dovoljna količina vitamina D znači dobar imunitet, zdravlje kostiju i snagu naših mišića. Najnovija istraživanja potvrdila su i da osobe s većim razinama vitamina D imaju manje šanse od teških oblika obolijevanja od koronavirusa. No, jedna studija sada se bavi utjecajem kofeina na njegove razine u našem tijelu.

Vitamin D: Što se događa ako ga u organizam ne unosimo dovoljno?

Naime, u novoj studiji na kojoj su radili medicinski istraživači iz Kine i Brazila, prikupljeni su podaci više od 13 tisuća ispitanika. Rezultati će biti objavljeni u Međunarodnom zborniku za istraživanje vitamina i nutritivnih vrijednosti. A već sada se nazire određena veza.

Istraživači su zaključili da što više pojedinac konzumira kave, to je veća mogućnost da imaju manjak vitamina D. U sažetku studije autori jasno navode:

“Visoka razina unosa kofeina bila je povezana sa manjkom vitamina D na populaciji u Americi”, piše portal Eat this.

Ipak, tek će daljnjim istraživanjem biti moguće jasno utvrditi utječe li i u kojoj mjeri kofein direktno na manjak vitamina D.

Također, pitanje koje je ostalo otvoreno jest kako kofein utječe na vitamin D kod starijih, s obzirom na to da su podaci prikupljeni od osoba starosti od 30 do 47 godina.

Kava može utjecati na razinu D vitamina u našem tijelu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap