Iako svi znaju da voće i povrće općenito pridonosi dobrobiti tijela, kardiolozi i nutricionisti ističu ono koje će najviše utjecati na zdravlje srca. Prehrana bogata voćem i povrćem korisna je za regulaciju krvnog tlaka, kolesterola i kontrolu tjelesne težine zbog brojnih hranjivih tvari poput antioksidansa, vitamina i minerala. Takve hranjive tvari se mogu naći i u brojnim suplementima, ali kad god je to moguće bolje je konzumirati samo povrće, savjetuju kardiolozi.

Povrće | Foto: Pexels
Povrće pruža važne hranjive tvari za sprječavanje srčanih bolesti, a redovna konzumacija može poboljšati sposobnost tijela da opskrbljuje i koristi kisik za vježbanje. Jedno istraživanje iz 2023. pokazalo je da jedenje puno povrće može biti jednako dobro za srce kao da ste prehodali 4.000 koraka dnevno. Ljudi koji konzumiraju više voća i povrća imaju manje srčanih i moždanih udara, tvrdi kardiolog Andrew Freeman. Od čega se umirovljenici najviše liječe u bolnicama možete pročitati ovdje.
Kako povrće utječe na srce?
Zbog brojnih antioksidansa, vitamina, minerala i fitokemikalija prehrana bogata voćem i povrćem korisna je za krvni tlak, kolesterol i održavanje tjelesne mase. Iako se te tvari mogu naći i u raznim suplementima, oni ne mogu biti učinkovito kao samo povrće. Vlakna u povrću vežu se za kolesterol u crijevima tako da se ne vraća u cirkulaciju i na taj način pomažu u smanjenju ukupnog i LDL kolesterola. Jedenje više vlakana također potiče crijevne bakterije da proizvode spojeve koji snižavaju krvni tlak, piše Today.
Za odrasle osobe preporučuje se konzumacija od oko 500 grama dnevno. Idealno bi bilo obuhvatiti što širi spektar boja kako biste unijeli puno hranjivih tvari. Američki nacionalni institut za srce, pluća i krv preporučuje lisnato zeleno povrće, uključujući špinat, kelj, kupus, te brokulu i mrkvu kao ključni dio plana prehrane za zdravo srce. Kardiolozi i nutricionisti su naveli još neka povrća kao saveznike za zdravlje srca.
Lisnato povrće
Konzumiranje jedne šalice zelenog lisnatog povrća dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje iz 2021. To je zato što je glavni izvor nitrata, fitokemikalije u povrću koja snižava krvni tlak i poboljšava endotelnu funkciju, odnosno protok krvi, ističu istraživači. Zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima A, C, E i K, antioksidansima. Osigurava folat, vitamin B skupine koji potiče zdravlje srca. Među takvo povrće spada špinat, blitva, kelj, rikola itd.
Cikla
Ovo korjenasto povrće još je jedan bogat izvor antioksidansa, vlakana i minerala. Cikla je posebno bogata nitratima. Dokazano je da njen sok snižava krvni tlak. Nakon što osoba konzumira nitrat, tijelo ga pretvara u dušikov oksid, koji otvara krvne žile i potiče protok krvi, što rezultira manjim pritiskom u arterijama, kaže dijetetičarka Natalie Rizzo. Konzumiranje cikle može obojiti vaš urin i stolicu crveno, ali to nije razlog za paniku, nego posljedica snažnog pigmenta betacijanina.
Artičoke
Artičoke sadrže najviše antioksidansa od bilo kojeg povrća, osim graha. Antioksidansi u tijelu popravljaju svu štetu koju ljudi nakupljaju samo živeći i udišući kisik. Istraživanje u kojem su ljudi uzimali dodatke ekstrakta lista artičoke pokazalo je značajno smanjenje krvnog tlaka. Zbog velike količine vlakana i antioksidansa artičoke bi trebalo smatrati superhranom, rekla je dijetetičarka Theresa Gentile.
Šparoge
Šparoge sadrže asparagin, spoj koji može poboljšati protok krvi i pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Osim toga, šparoge također imaju diuretički učinak, što pomaže tijelu da se riješi viška natrija i na taj način snizi krvni tlak. O umirovljenici koju su naljutile visoke cijene šparoga pa ih je odlučila podijeliti besplatno pročitajte ovdje.
Rajčice
Rajčice su posebno istaknute u mediteranskoj prehrani i bogate su likopenom, moćnim antioksidansom za koji se vjeruje da ima zaštitni učinak na kardiovaskularni sustav. Može poboljšati krvni tlak i protok krvi, kao i smanjiti veličinu plaka koji se nakuplja u arterijama. Likopen se posebno dobro apsorbira u tijelu kada se rajčice zagrijavaju i jedu s masnoćom, na primjer u obliku kuhanog umaka od rajčice napravljenog s maslinovim uljem. Što nam je nutricionistica ispričala o mediteranskoj prehrani pročitajte ovdje.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.