Jeste li znali da za zdravlje nije dovoljno samo hodati, potrebno je brzo hodati

Ana Kanazir
21. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje je pokazalo kako za zdravlje nije dovoljno samo što više hodati, već će pravu prednost imati što brže hodanje. Brzo hodanje će tako utjecati na rjeđi razvoj srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti, a uz to ćete i manje vremena potrošiti na ovu aktivnost.

hodanje

Foto: Unsplash

Istraživanje je provedeno na 78.500 osoba u dobi od 40 do 79 godina, a čije su se navike pratile sedam godina. Rezultati studije objavljeni su u časopisima Jama Internal Medicine i Jama Neurology, a koristili su i podatke ranije studije UK Biobank.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
Hodanje: Kako krenuti i koje su sve prednosti ove aktivnosti

Evo što kažu stručnjaci

– Dakle, dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je s dodatnim benefitima. Naša poruka je – hodajte brže, rekao je koautor istraživanja dr. Matthew Ahmadi, a navodi Glas Istre.

Istraživanjem je tako otkrilo da je brži tempo hodanja bio učinkovitiji za zdravlje u usporedbi s ukupnim dnevnim brojem prijeđenih koraka. Osim brzog hodanja, veliku prednost na organizam i sprječavanje kardiovaskularnih bolesti ima i nordijsko hodanje, o čemu nam je u ovom tekstu sve ispričao trener nordijskog hodanja u školi DŠR Aktivan Život.

Drugi je profesor Borja del Pozo Cruz sa Sveučilišta Southern Denmark rekao kako čak 3.800 prohodanih koraka dnevno može smanjiti rizik od razvoja demencije za 25 posto. Demencija se najčešće pojavljuje kod osoba starijih od 80 godina, a radi se o stanju u kojem je glavno obilježje gubitak pamćenja i smanjene kognitivne funkcije, o čemu smo više pisali ovdje.

 

Jeste li znali da za zdravlje nije dovoljno samo hodati, potrebno je brzo hodati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap