Izmijenjen Zakon: Sabor izglasao Hreljin prijedlog i povećao cenzuse za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Milan Dalmacija
17. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski sabor izglasao je izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojima je prihvaćen prijedlog SIlvana Hrelje da se poveća prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako će država plaćati police dopunskog zdravstvenog osiguranja svima čiji su mjesečni prihodi po članu kućanstva niži od 331,81 eura te samcima s prihodima nižim od 415,42 eura mjesečno.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Hrvatski sabor izglasao je u petak izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojima se, na prijedlog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje, podižu prihodovni cenzusi za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Podsjetimo, Hrelja je sredinom prosinca zatražio da se cenzusi povećaju s 298,85 na 331,81 euro mjesečno za prihode po članu kućanstva te s 373,57 na 415,42 eura mjesečno za samce, da bi Vlada to početkom ovog mjeseca prihvatila i uputila u saborsku proceduru, o čemu smo pisali.

Imamo iznose: Hrelja traži novo povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Vlada procjenjuje da će ovim izmjenama biti obuhvaćeno oko 70.000 osoba. To znači da će policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, koja košta 9,29 eura mjesečno, umjesto njih uplaćivati država. Za ovu je mjeru u državnom proračunu za ovu godinu osigurano 5,5 milijuna eura, dok će sljedeće godine na raspolaganju biti još 5,9 milijuna eura, prenosi Index.

– Vlada i ova zdravstvena administracija podržavaju prijedlog saborskog zastupnika Hrelje. U cilju da se dostatno izmijeni visina prihodovnog cenzusa za one osigurane osobe za koje prema načelima društvene solidarnosti postoji potreba da im se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća iz proračuna, čemu vlada i Ministarstvo zdravstva kontinuirano posvećuje pažnju, predlaže se donošenje tog zakona po hitnom postupku, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka s liječničkim udrugama te napomenuo da je prihodovni cenzus u mandatu ove vlade već dvaput povećan.

umirovljenik dopunsko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap