Istraživanje s 20.000 ispitanika: Evo zašto biste odmah trebali nabaviti kućnog ljubimca

Ana Kanazir
22. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Osim što će vam kućni ljubimci pružiti bezuvjetnu ljubav, istraživanje kaže da su dobri za vaše zdravlje, ali i za mozak. Naime, istraživanje Sveučilišta Michigan je provedeno na osobama starijima od 50 godina, a rezultati pokazuju kako vlasnici kućnih ljubimaca imaju i bolje pamćenje.

Foto: Rawpixsel

Istraživanje je provedeno na više od 20.000 odraslih osoba, a njihovo je zdravstveno stanje praćeno šest godina. Svi su morali odgovoriti na pitanje imaju li kućnog ljubimca, a pokazalo se kako su oni koji kod kuće imaju bilo koju životinju imaju i bolje rezultate na kognitivnim testovima.

Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Kao što smo već pisali ovdje, kućni ljubimci mogu imati velike prednosti na život i zdravlje umirovljenika. Tako će na primjer psi pozitivno utjecati na stalno kretanje zbog potrebe odlaska u šetnju, a hodanje također nosi svoje prednosti o kojima smo pisali ovdje. S druge strane će životinje pomoći umirovljenicima i protiv usamljenosti.

Istraživanje je pokazalo kako je velika razlika u rezultatima vidljiva kod osoba starijih od 65 godina, u dobi u kojoj se često i javljaju prvi simptomi demencije. Statistički podaci iz 2021. godine pokazuju kako u Hrvatskoj ovo stanje ima više od 100.000 osoba, dok je u gradu Zagrebu više od 20.000 pacijenata, a više možete vidjeti ovdje. Osobe u ovoj dobi koje kućne ljubimce imaju otprilike pet godina imale su puno bolje rezultate na testovima kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Znanstvenici misle kako je upravo važan ovaj period jer je potrebno više vremena kako bi se vidio utjecaj društva životinje na mozak ljudi, navodi Science alert.

Sam razlog zašto su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje rezultate na testovima nije toliko jednostavan. Točnije, radi se o više mogućih razloga. Osim zbog već spomenutog kretanja, koji će između ostaloga, utjecati i na funkcioniranje mozga, mogući razlog je i sreća koju kućni ljubimci unose u dom, a uz to smanjuju stres, kao i usamljenost koji također utječu na funkciju mozga.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap