Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Jasmina Grgurić Zanze
24. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Osim što ćete uz njih biti manje usamljeni, više ćete se kretati, imati niži tlak i pravilnije otkucaje srca, a bolje će vam biti i pamćenje. Sve to o utjecaju kućnih ljubimaca na kvalitetu života starijih osoba istraživanja su već nebrojeno puta potvrdila. Ipak, o nekim stvarima treba voditi računa, a kada je riječ o psima, tu je i deset najboljih vrsta za seniore.

Oni su najbolji lijek protiv depresije i usamljenosti (foto:Pixabay)

Brojna istraživanja iznova potvrđuju kako kućni ljubimci imaju značajan utjecaj na psihičko, fizičko i emocionalno zdravlje starijih osoba. Tomu najviše doprinose psi. Briga i druženje s njima ujedno je i tjelovježba, dobri su za socijalizaciju, a osiguravaju i svakodnevno društvo, što je posebno važno za samce.

Šetnje, igra i maženja s kućnim ljubimcima mogu uvelike unaprijediti kvalitetu zlatnih godina. Također, kućni ljubimci smanjuju strest, reguliraju krvni tlak i otkucaje srca te potiču izlučivanje takozvanih hormona sreće. Uz poboljšavanje društvenih odnosa, potiču i na učenje novih stvari, s obzirom da briga o njima zahtjeva mnoštvo informacija. Znanstveno je dokazano da oni kao cimeri mogu ublažiti depresiju i osjećaj usamljenosti.

Treba paziti na veličinu, dob, karakter…

Psi potiču starije osobe da se fokusiraju na drugo živo biće te tako manje razmišljaju o vlastitom  zdravstvenom stanju i starenju. Druženje s njima stvara veselje svakodnevnice bez pretjerane brige za budućnost. Istraživanja pokazuju da su ove krznene životinjice zaslužne i za bolji proces pamćenja.

Prilikom donošenja odluke o imanju psa, treba voditi računa o mnogim stvarima, kao što su pasmina, uzrast, starost i temperament ljubimca. Psi u život unose velike promjene i ako starija osoba na njih nije spremna, trebala bi prednost dati mački ili papigi koje su također izvrsno društvo, čineći dobro za dušu i tijelo. Isto tako, veliki i izrazito aktivni psi nisu dobar izbor za starije osobe, kao ni oni koji se po temperamentu razlikuju od vašeg, a na što može ukazivati već i sama pasmina.

Psi unose dinamiku u život starijih (foto: Pixabay)

Stručnjaci preporučuju uzimanje starijeg psa, jer je on već izvježban i manje zahtjevan. Odabir na manje pse pada i zato što najčešće imaju duži životni vijek. U obzir treba uzeti i troškove, a kada je u pitanju broj ljubimaca za starije se preporuča- samo jedan.

Top 10 psećih vrsta za seniore

Prema izboru stručnjaka, ovo je deset najboljih psećih vrsta za starije osobe:

  1. Mops – Riječ je o prilagodljivoj i šarmantnoj vrsti koja nije previše zahtjevna, a svojom veličinom lako se uklapa u životni prostor. Njihova razigranost ne traži previše fizičke aktivnosti.
  2. Šnaucer – Oni su razigrani i energični te se lako treniraju, a imaju i snažan zaštitnički odnos prema vlasniku. Također, jako su dobri s djecom.
  3. Koker španijel – Privržena i sretna vrsta uveselit će starije vlasnike, ali njezini pripadnici znaju biti i poprilično tvrdoglavi.
  4. Čivava – Za njih kažu da nisu dobri za djecu, ali za starije osobe pogodni su ne samo kao najmanja pasmina na svijetu, nego i najenergičnija. Vole pažnju, ali i puno lajati. Također, njima je stan često i više nego dovoljan.
  5. Bostonski terijer – Ovaj američki gospodin idealan je za stan, tih je i ne zahtjeva previše fizičke aktivnosti. Obožavaju vrijeme provoditi sa svojim vlasnikom i uistinu su neodoljivi.
  6. Ši cu – Odlikuje ih zdravlje i dug život, a obožavaju sjediti vlasniku u krilu. Mali su i razigrani, a vole lajati iz upozorenja.
  7. Bigl – Nema dvojbe kako je riječ o jednom od najpopularnijih kućnih ljubimaca, poznatom po liku Snoopy. Oni su prijateljski nastrojeni, mirni, izrazito pitomi i odani.
  8. Pudlica – Ova slatka vrsta gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pametne su, aktivne i lako ih je trenirati.
  9. Jorkširski terijer – Mali su, prilagodljivi i inteligentni, ali ponešto zahtjevniji po pitanju dlake. Uživaju u interakciji s ljudima.
  10. Pomeranac – Njemački patuljasti špic proglašen je najslađom pasminom na svijetu, nije zahtjevan, voli kratke šetnje, ali beskrajno dugo društvo.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap