Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Jasmina Grgurić
24. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Osim što ćete uz njih biti manje usamljeni, više ćete se kretati, imati niži tlak i pravilnije otkucaje srca, a bolje će vam biti i pamćenje. Sve to o utjecaju kućnih ljubimaca na kvalitetu života starijih osoba istraživanja su već nebrojeno puta potvrdila. Ipak, o nekim stvarima treba voditi računa, a kada je riječ o psima, tu je i deset najboljih vrsta za seniore.

Oni su najbolji lijek protiv depresije i usamljenosti (foto:Pixabay)

Brojna istraživanja iznova potvrđuju kako kućni ljubimci imaju značajan utjecaj na psihičko, fizičko i emocionalno zdravlje starijih osoba. Tomu najviše doprinose psi. Briga i druženje s njima ujedno je i tjelovježba, dobri su za socijalizaciju, a osiguravaju i svakodnevno društvo, što je posebno važno za samce.

Šetnje, igra i maženja s kućnim ljubimcima mogu uvelike unaprijediti kvalitetu zlatnih godina. Također, kućni ljubimci smanjuju strest, reguliraju krvni tlak i otkucaje srca te potiču izlučivanje takozvanih hormona sreće. Uz poboljšavanje društvenih odnosa, potiču i na učenje novih stvari, s obzirom da briga o njima zahtjeva mnoštvo informacija. Znanstveno je dokazano da oni kao cimeri mogu ublažiti depresiju i osjećaj usamljenosti.

Treba paziti na veličinu, dob, karakter…

Psi potiču starije osobe da se fokusiraju na drugo živo biće te tako manje razmišljaju o vlastitom  zdravstvenom stanju i starenju. Druženje s njima stvara veselje svakodnevnice bez pretjerane brige za budućnost. Istraživanja pokazuju da su ove krznene životinjice zaslužne i za bolji proces pamćenja.

Prilikom donošenja odluke o imanju psa, treba voditi računa o mnogim stvarima, kao što su pasmina, uzrast, starost i temperament ljubimca. Psi u život unose velike promjene i ako starija osoba na njih nije spremna, trebala bi prednost dati mački ili papigi koje su također izvrsno društvo, čineći dobro za dušu i tijelo. Isto tako, veliki i izrazito aktivni psi nisu dobar izbor za starije osobe, kao ni oni koji se po temperamentu razlikuju od vašeg, a na što može ukazivati već i sama pasmina.

Psi unose dinamiku u život starijih (foto: Pixabay)

Stručnjaci preporučuju uzimanje starijeg psa, jer je on već izvježban i manje zahtjevan. Odabir na manje pse pada i zato što najčešće imaju duži životni vijek. U obzir treba uzeti i troškove, a kada je u pitanju broj ljubimaca za starije se preporuča- samo jedan.

Top 10 psećih vrsta za seniore

Prema izboru stručnjaka, ovo je deset najboljih psećih vrsta za starije osobe:

  1. Mops – Riječ je o prilagodljivoj i šarmantnoj vrsti koja nije previše zahtjevna, a svojom veličinom lako se uklapa u životni prostor. Njihova razigranost ne traži previše fizičke aktivnosti.
  2. Šnaucer – Oni su razigrani i energični te se lako treniraju, a imaju i snažan zaštitnički odnos prema vlasniku. Također, jako su dobri s djecom.
  3. Koker španijel – Privržena i sretna vrsta uveselit će starije vlasnike, ali njezini pripadnici znaju biti i poprilično tvrdoglavi.
  4. Čivava – Za njih kažu da nisu dobri za djecu, ali za starije osobe pogodni su ne samo kao najmanja pasmina na svijetu, nego i najenergičnija. Vole pažnju, ali i puno lajati. Također, njima je stan često i više nego dovoljan.
  5. Bostonski terijer – Ovaj američki gospodin idealan je za stan, tih je i ne zahtjeva previše fizičke aktivnosti. Obožavaju vrijeme provoditi sa svojim vlasnikom i uistinu su neodoljivi.
  6. Ši cu – Odlikuje ih zdravlje i dug život, a obožavaju sjediti vlasniku u krilu. Mali su i razigrani, a vole lajati iz upozorenja.
  7. Bigl – Nema dvojbe kako je riječ o jednom od najpopularnijih kućnih ljubimaca, poznatom po liku Snoopy. Oni su prijateljski nastrojeni, mirni, izrazito pitomi i odani.
  8. Pudlica – Ova slatka vrsta gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pametne su, aktivne i lako ih je trenirati.
  9. Jorkširski terijer – Mali su, prilagodljivi i inteligentni, ali ponešto zahtjevniji po pitanju dlake. Uživaju u interakciji s ljudima.
  10. Pomeranac – Njemački patuljasti špic proglašen je najslađom pasminom na svijetu, nije zahtjevan, voli kratke šetnje, ali beskrajno dugo društvo.

 

 

Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap