Istraživanje pokazalo: Ove jeftine namirnice odlične za zdravlje srca i probave

Lucija Basa
2. kolovoza 2025.
Zdravlje
A- A+

Redovita konzumacija grahorica, slanutka i crnog graha, može pozitivno utjecati na zdravlje srca i metabolizam, pokazuje novo istraživanje. Kod osoba s predijabetesom zabilježeno je smanjenje kolesterola i upale. S obzirom na to da mahunarke nisu skupe i može ih se pripremiti na puno načina, to su izvrsne namirnice za prevenciju kroničnih bolesti, a nisu ni udarac na džep umirovljenika.

Varivo

Varivo | Foto: Pixabay

Novo istraživanje je pokazalo da redovita konzumacija grahorica odnosno mahunarki može imati koristi za zdravlje srca, ali i metabolizam. Uključivanje graha u svakodnevnu prehranu moglo bi poslužiti kao jednostavan i isplativ način smanjenja rizika od kroničnih bolesti. Istraživanje je trajalo tri mjeseca, a provedeno je na 72 osobe s predijabetesom, prenosi eurekalaert.org. Pokazalo se da konzumacija slanutka utječe na poboljšane razine kolesterola, a konzumacija crnog graha je bila povezana sa smanjenjem upala u tijelu. O brojnim blagodatima mahunarki pisali smo ovdje.

Foto; Mirovina.hr/Pexsels/Canva
Bakina kuhinja: Grah s ječmom kao laganija verzija omiljenog variva

Liječnica: Mahunarke su odlične za sve – i zdrave i bolesne

– Osobe s predijabetesom često pokazuju poremećen metabolizam lipida i kroničnu upalu niskog stupnja, što može doprinijeti razvoju stanja poput srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Naša studija otkrila je da je konzumacija graha značajno pomogla u snižavanju kolesterola i smanjenju upale kod osoba s predijabetesom, iako se razina glukoze nije promijenila, rekla je Morganne Smith, doktorandica na Tehnološkom institutu Illinois.

Iako se relativno često konzumiraju, crni grah i slanutak nisu previše zastupljeni u detaljnim studijama o njihovom utjecaju na kolesterol i upalu kod osoba s rizikom od srčanih bolesti ili dijabetesa. Nova studija dio je većeg projekta koji istražuje kako konzumacija crnog graha i slanutka utječe na upalu i inzulinski odgovor putem aktivnosti crijevnog mikrobioma.

– Naša studija pokazala je prednosti konzumiranja graha kod odraslih s predijabetesom, ali je izvrstan izbor za sve. Ovi nalazi mogli bi se koristiti za informiranje prehrambenih smjernica, kliničara ili programa javnog zdravstva usmjerenih na prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa, kazala je Smith.

Slanutak u 12 tjedana značajno smanjio kolesterol

Varivo od graha | Mirovina.hr
Bakina kuhinja: Varivo od graha za koje vam neće trebati ni zaprška

Za skupinu koja je konzumirala slanutak, ukupni kolesterol značajno se smanjio. Nakon 12 tjedana kolesterol se smanjimo s prosječnih 200,4 miligrama po decilitru na 185,8 miligrama po decilitru. Za one koji su jeli crni grah, prosječna razina proupalnog citokina interleukina-6, markera upale, bila je 2,57 pikograma po mililitru na početku i značajno se smanjila na 1,88 pikograma po mililitru nakon 12 tjedana. Istraživači upozoravaju da, ovisno u kojem obliku se prodaju, i slanutak i grah mogu imati dodane šećere i soli, pa budite svjesni toga pri kupnji. Recept za varivo od graha za koje vam ne treba zaprška, pogledajte ovdje.

– Postoji mnogo načina da uključite grah u svoju redovitu prehranu kao isplativ način za podršku cjelokupnom zdravlju i smanjenje rizika od kroničnih bolesti. Možete ga izmiksati blenderom ili štapnim mikserom kako biste dodali malo gustoće bazi juhe, dodati ga kao preljev za salatu ili ga kombinirati s drugim žitaricama poput riže ili kvinoje, istaknula je Smith.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Copy link
Powered by Social Snap