Hidrogimnastika: Neobičan spoj dvaju sportova u vodi služi kao rekreacija i rehabilitacija

Ana Kanazir
11. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

Hidrogimnastika je kao što i samo ime govori zapravo gimnastika u vodi. Točnije, to je spoj dva sporta, gimnastike i plivanja, a koristi se kao rekreacija, ali i kao rehabilitacija. Tako pomaže kod raznih sportskih ozljeda, iskrivljenja kralježnice, istegnuća zglobova, artritisa, osteoporoze ili loše cirkulacije. Važno je napomenuti i kako se sve vježbe rade u vodi pa je i izvođenje pokreta nešto lakše.

hidrogimnastika

hidrogimnastika | foto: Bazeni Lenije

Hidrogimnastika je tjelovježba za sve generacije, pa na nju idu i stariji i mlađi, kao i oni s nekim ozljedama. Također, danas je rasprostranjena po gotovo svim toplicama, bazenskim kompleksima, a može se prakticirati i u različitim wellness centrima. Jedan od bazena na kojima se provodi ovaj sport su i bazeni Lenije u Vinkovcima, gdje nam je odgovore na sva naša pitala dala Ivona Šarić, voditeljica Odjela recepcije i prodaje.

Umirovljenica stoji u prirodi
Profesor s Harvarda objasnio zašto je vježbanje važno u starijoj dobi

Što je hidrogimnastika?

Iz bazena Lenije su nam otkrili kako ovaj sport kombinira plivanje i gimnastiku. Gimnastika sadrži brojne vježbe istezanja, razgibavanja i one malo teže vježbe koje se onda lakše izvode u vodi, a pomaže kod razvijanja sposobnosti poput pravilnog držanja, elastičnosti, pokretljivosti mišića, spretnosti i služi za razvijanje snage i izdržljivosti. S druge strane, plivanje dobro utječe na cijeli organizam.

– Na vinkovačkom dvoranskom plivalištu Lenije hidrogimnastika se provodi gotovo od samog početka, više od 10 godina, no nekakav pravi zalet, ali i kontinuitet je ostvarila u protekle dvije godine kada smo u suradnji s našim partnerima Vinkovačkim plivačkim klubom i Udrugom umirovljenika grada Vinkovaca u jutarnjim satima organizirali program hidrogimnastike koji se u gotovo istom obliku nastavlja i dalje, rekla nam je Ivona Šarić.

Koliko traje trening hidrogimnastike?

Trening provodi stručna osoba, odnosno trener, a na bazenima Lenije on traje dva sata, od čega se prvih sat vremena odnosi na trening s trenerom, a idućih sat vremena služi za masiranje podvodnom hidromasažom, za druženje i relaksaciju.

Kako izgleda hidrogimnastika?

Kako nam je otkrila Ivona, sve vježbe se odvijaju u vodi, a neke se izvode i pomoću određenih rekvizita. Isto tako, neke vježbe se uvijek mogu prilagoditi korisnicima, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju i tjelesnoj spremi.

– Vježbe hidrogimnastike su same po sebi specifične jer se svi pokreti izvode u vodi. Od početnih razgibavanja, vježbi s bučicama manjih težina, vježbi s plutačama ili jednostavno vježbi svojim tijelom, do završnog istezanja, hidrogimnastika je sport koji se bavi cijelim tijelom u vodenom mediju koji olakšava određene pokrete i pozitivno utječe na one koji zbog određenih okolnosti ne mogu pristupiti nekim drugim vrstama sporta ili rekreacije, objasnila nam je Šarić.

osteoartritis
Artritis – kako ga prepoznati i kako se tretira ovaj česti problem?

Zašto je toliko dobra hidrogimnastika?

Osim što će izvođenje pokreta biti olakšano, ovo je sport za sve one koji se zbog određenih problema na mogu baviti drugim sportovima. Najčešće se koristi i kao oblik fizikalne terapije jer opušta mišiće, a pomaže i kod iskrivljenja kralježnice, sportskih ozljeda, istegnuća zglobova, artritisa, osteoporoze ili loše cirkulacije. Šarić nam priznaje kako mnogi umirovljenici s ovog treninga odlaze nasmijani, što je možda i najbolji pokazatelj djelotvornosti hidrogimnastike.

– U razgovoru s njima, drago nam je čuti kako je ovo pozitivan program, koji je u ovom slučaju namijenjen točno ciljanoj skupini, znači našim umirovljenicima i kako se oni vraćaju treninzima, kako drugima sugeriraju isto i kako priželjkuju nastavak istog. Zaista smo se svi potrudili da se osjećaju dobrodošlo, da ovaj program bude nešto što si umirovljenik može priuštiti i da bude stručno i kvalitetno proveden kako bi i oni sami osjetili pozitivne pomake kako na cjelokupno zdravlje, fizičku spremnost, ali i kako bi dobili nešto njihovo gdje će se uz trening nasmijati i razviti taj društveni aspekt koji je sigurno svima potreban, rekla je voditeljica Odjela recepcije i prodaje.

Dodala je i kako se hidrogimnastika na njihovim bazenima održava ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9:00-11:00 sati.

hidrogimnastika

hidrogimnastika | foto: bazeni Lenije

Koliko često bi trebalo ići na hidrogimnastiku?

Baš kao i kod svakog sporta, rezultati se neće pojaviti odmah, već je potrebno neko vrijeme odlaziti na treninge i raditi ih u kontinuitetu i redovito.

– Nedavno sam čula zanimljivu izjavu kineziologa u jednoj radijskoj emisiji. Rekao je kako bi tjelovježba morala biti stvar osobne higijene. Usporedio je to s pranjem zubi. Kako smo naučeni da svakodnevno peremo zube, da bi se jednostavno morali naučiti da je i vježba stvar higijene i početi je prakticirati na takav način. Slažem se s njim, rekla nam je za kraj Ivona Šarić.

Osim hidrogimnastike, za tijelo je dobra bilo koja vrsta vježbanja, što dokazuju i razna istraživanja, a o tome je pričao i profesor s Harvarda, o čemu možete više pročitati ovdje. Osim toga, trener nordijskog hodanja nam je detaljno u ovom tekstu opisao prednosti upravo te aktivnosti na tijelo. Da zaključimo, bilo koja aktivnost je dobra aktivnost, a ona u vodi je još i bolja jer su pokreti lakši za izvoditi, a prilagođena je i osobama s ozljedama.

Copy link
Powered by Social Snap