Artritis – kako ga prepoznati i kako se tretira ovaj česti problem?

Ana Kanazir
5. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Artritis je česta bolest mnogih ljudi, a označava upalu u zglobovima. Može zahvatiti jedan zglob ili više njih u tijelu, a postoji oko 100 različitih vrsta artritisa s različitim uzrocima i načinima tretiranja.

zglobovi

zglobovi | foto: PeachMoon, pixabay

Najčešća vrsta artritisa je osteoartritis, dok se može pojaviti i reumatoidni artritis ili psorijatični artritis.

Koji su simptomi artritisa?

Glavni simptomi mogu nastajati postepeno, a sve može krenuti bolovima ili neugodom u zglobovima koji će na početku biti blagi, a s vremenom sve intenzivniji. Artritis se najčešće pojavljuje kod osoba koje imaju između 30 i 50 godina, ali jednako tako ga mogu imati i djeca pri čemu može nastati trajna šteta na njihovim zglobovima, pogotovo ako im netko u obitelji ima ovu bolest. Neki od glavnih simptoma su:

  • Ukočenost u zglobovima
  • Ograničenost pokreta
  • Bolovi u zglobovima
  • Oticanje na području oko zglobova
  • Slabost u zglobovima

Bolest se može pojaviti u zglobovima nogu, koljena, kukova, ruku ili donjeg dijela leđa.

Zbog čega dolazi do artritisa?

Postoje neki razlozi zbog kojih dolazi do artritisa i zbog kojih će on biti češći kod nekih osoba. Ovdje spadaju osobe koje su pretile, one koje imaju ili su imale neku ozbiljniju ozljedu ili autoimune bolesti. Jednako tako i genetika igra važnu ulogu.

Kod nekih osoba artritis neće imati neki poseban uzrok. Osim toga, neke osobe će pojačane bolove zbog artritisa osjećati i s promjenom vremena, na primjer prije kiše ili za vrijeme jako niskih temperatura.

Usporite artritis vježbanjem i vegetarijanskom prehranom

Kako se artritis liječi?

Kod pojave simptoma potrebno je posjetiti liječnika koji će prvo obaviti pregled pokretljivosti dijela tijela na kojem je zahvaćeni zglob. Kako bi se postavila točna dijagnoza bit će potrebno obaviti i rentgensku pretragu, magnetsku rezonancu ili CT.

Liječenje ovisi o ozbiljnosti stanja, a uključuje posebne vježbe za zglobove i fizikalnu terapiju, lijekove i suplemente, obloge te po potrebi gubitak kilograma kako bi se rasteretili zglobovi. U nekim situacijama će biti potrebna operacija. Pomoći može i promjena prehrane pri čemu glavnu ulogu mogu imati začini kao što su đumbir, kurkuma, razni čajevi, ali i namirnice koje možete vidjeti ovdje.

Ipak, ovo stanje se neće moći potpuno izliječiti, već će se s vremenom samo njegovi simptomi znatno ublažiti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap