[Duhovni zakon] Mir samome sebi možeš stvoriti samo ti

Vladimira Paleček
19. prosinca 2017.
Zdravlje
A- A+

Neki čovjek kojem je dojadio mahniti životni tempo u gradu napustio je posao, prodao stan i odselio se u malenu brvnaru negdje u šumi. Želio je pronaći duševni mir koji mu je u gradu uvijek nekako izmicao. Prvih nekoliko tjedana činilo mu se da je pronašao zadovoljstvo, no ubrzo su mu počeli nedostajati prijatelji i pogodnosti gradskoga života. Kad je taj nemir postao jedva izdrživ, osjetio je potrebu da se ponovno preseli.

Istinski je mir nešto što nosite sa sobom bez obzira na vanjske okolnosti

Ovaj puta odlučio se za omanji gradić. Ondje će imati s kime razgovarati, a moći će se koristiti pogodnostima urbane sredine bez pritisaka koje nameću buka, veličina i neprestana jurnjava i žurba. U tom idealnome spoju dvaju svjetova svakako će pronaći mir. Život u malome gradu, međutim, donio mu je neočekivane probleme. Ljudi su teško prihvaćali došljake, no ipak su brzo i agresivno počeli zabadati nos u njegove osobne stvari. Vrlo brzo uzrujao se doznavši kako gradom o njemu kolaju neobične glasine. Ponovno je osjetio nemir i nezadovoljstvo, te zaključio da mir nije moguće pronaći nigdje. Vratio se u veliki grad, pomiren s time da se mora prepustiti životu unutarnjih nemira.

Taj je nesretnik mogao imati velike koristi od važne istine koju je uočio Ralph Waldo Emerson, izražavajući je ovim riječima: “Mir samome

[Duhovni zakon] Ljubav je dovoljno strpljiva da izdrži mane koje ne možemo izliječiti

sebi možeš stvoriti samo ti.” Emerson je spoznao da unutarnji mir ne ovisi o tome gdje živite, pa čak ni o tome s kime ste. Istinski je mir nešto što nosite sa sobom bez obzira na vanjske okolnosti. Naime, premda možda putuje na vrlo udaljena mjesta, čovjek zapravo uvijek putuje u društvu vlastite savjesti i sa sobom se vraća kući. Nikako ne možemo pobjeći svojem unutarnjem biću. Ako smo opterećeni nekim problemom, nosimo ga sa sobom kamo god idemo. S druge strane, ako nam je svijest prožeta blagim spokojem, tada može biti ispunjena i snagom. Mirnom, unutarnjom snagom.

Kako se povezati s tim unutarnjim mirom? Pomoći će nam jednostavna vježba. Svakog dana odvojite malo vremena – već i nekoliko minuta donijet će koristi – kad možete biti sami i kad vam nitko i ništa neće smetati. Udobno se smjestite u naslonjač, zatvorite oči, dišite duboko i polagano te omogućite i umu i tijelu da se opuste. Polako u sebi ponavljajte: “Sada se prepuštam. Sada se opuštam.” Mentalno se oslobodite svega što se tog dana događalo, stvar po stvar, sve dok ne osjetite kako prelazite u područje nepomičnosti i mira.

Kad i sami otkrijete postojanje unutarnjeg mira koji nadilazi sve razumijevanje i mira koji ne ovisi o vanjskim okolnostima, uvidjet ćete da je to jedini stvarni mir koji je uopće moguće postići. Da biste ga pronašli, ne trebate daleko putovati; trebate se samo duboko zagledati u sebe. Vanjske se okolnosti mogu promijeniti u hipu, a ono što ste do tada smatrali mirom može iznenada nestati. No kad ga jednom steknete, istinski će mir ostati s vama – čak i usred svijeta koji se sve brže mijenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap