[Duhovni zakon] Ljubav je dovoljno strpljiva da izdrži mane koje ne možemo izliječiti

Vladimira Paleček
25. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Kako se riječ “ljubav” često i slobodno koristi pri opisivanju niza raznovrsnih osjećaja i odnosa, često i lako dolazi do zabune u vezi s njezinim pravim značenjem. Današnje društvo ljubav najčešće određuje kao romantičan odnos prema osobi suprotnog spola. No ljubav je moguće sagledati i u bitno širem kontekstu: kao temeljan osjećaj dobronamjernosti prema drugoj osobi, kao brigu za njezino zdravlje i dobrobit, te želju za time da joj se događa samo dobro. A to se može odnositi na naše roditelje, braću i sestre, prijatelje i sve!

Ljubav je unutarnja odlika koja vidi dobro posvuda i u svima

 

Ljubav je ideal i san svake žive osobe jer su naše duše začete u ljubavi. Ispunjeni smo i zadovoljni kad smo u stanju ljubavi, a bez nje nekako ispražnjeni. Premda su o ljubavi i njezinim brojnim izrazima napisane milijarde riječi, ni jedna – ni sve zajedno – ne mogu posve opisati bit ljubavi. Katkada kad mislimo da nekoga volimo zapravo volimo ono za što mislimo da bi nam ta druga osoba mogla dati. To može biti jedan od oblika “uvjetne” ljubavi. Ljubav na najvišoj razini za uzvrat ne traži ništa. Voli zbog same ljubavi. Ne zanima se time “što” ili “koga” voli, kao ni time je li uzvraćena ili nije. Kao i kod sunca, njezina je radost u isijavanju vlastite prirode.

Ljubav je unutarnja odlika koja vidi dobro posvuda i u svima. Ustrajava na tome da je sve dobro i odbija vidjeti bilo što osim dobroga. Ljubav se ne obazire na mane, bilo zamišljene, bilo neke druge. Smatramo je moćnom silom koja u život unosi sklad i izlječuje.

Silna je moć bezuvjetne ljubavi u ostvarivanju uspjeha. Spoznajte i priznajte tu veličanstvenu unutarnju božanstvenost i viša će razina vašeg bića poput cvijeta koji se otvara reagirati na vaše interese, želje, pažnju, zahvalnost i ljubav. Ljubav izražena na takav način može nadići brojne prepreke. Svaki atom u svemiru reagira i pokazuje najskrivenije tajne bezuvjetnoj ljubavi.

Iz jednog od ranih kršćanskih rukopisa potječe ovo prelijepo upozorenje:

“Ne može preživjeti ono što nema temelje u ljubavi,

Jer sama se ljubav ne umanjuje, nego zrači svojim svjetlom;

Dokida razdor, ublažava plamen mržnje, iznova uspostavlja mir u svijetu i okuplja razdvojene,

Ispravlja nepravdu, pomaže svima i ne vrijeđa nikoga;

I tko tako traži njezinu pomoć, neće se bojati nikakvog budućeg zla, nego će pronaći sigurnost i steći vječni mir.”

U međuljudskim odnosima katkada zaboravljamo da se istinska ljubav daje slobodno i bez ikakvih očekivanja i obveza. Ljubav je naše osobno zeleno svjetlo! Ljubav je stvarna. Ljubav je nježno, a ipak jedno od najjačih oružja koja su vam na raspolaganju. Dopustite joj da unese strpljivost u svaku situaciju.

Izvor: John Marks Templeton “Knjiga životnih zakona”

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap