Dok se priča o proglašenju kraja pandemije, a u Hrvatsku je stigao novi i zarazniji soj koronavirusa

Ana Kanazir
27. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je potvrdio kako je nova varijanta koronavirusa imena kraken stigla u Hrvatsku. Točnije, u siječnju je zabilježeno 12 slučajeva, a radi se o podvarijanti BA.5 koronavirusa. S druge strane se danas održava sastanak Svjetske zdravstvene organizacije od kojih bi jedan od prijedloga mogao biti i proglašenje kraja pandemije.

koronavirus

koronavirus | foto: mohamed_hassan, pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, ponovno se povećava broj oboljelih od koronavirusa, pri čemu se bilježe oboljeli i umrli na dnevnoj razini. Jednako tako, pojavio se i novi soj bolesti, kraken, koji je došao i u Hrvatsku.

gripa
Vladaju gripa i koronavirus, evo koliko ima oboljelih od obje bolesti

Radi se o blažim simptomima, ali treba biti oprezan

Kraken je zapravo podvarijanta omikrona, a radi se o najviše zaraznoj verziji koronavirusa dosad. Simptomi su slični omikronu, ali su sve rjeđe slični gripi, osobito kod cijepljenih i docijepljenih osoba. Jednako tako, veliki broj osoba ima simptome slične prehladi, a mogu se javiti i gubitak okusa i mirisa, glavobolja, umor ili mučnina i proljev.

Kako izgleda zaraza krakenom otkrila je i epidemiologinja Dijana Mayer, a kaže i kako je normalno povećano širenje ove bolesti s kojom živimo već neko vrijeme.

– Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa, rekla je Mayer.

Možda će se proglasiti kraj pandemije

Iz HZJZ-a upozoravaju da su i dalje neke mjere na snazi i da ih se treba pridržavati, a starijim osobama savjetuju izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima i pozivaju na cijepljenje, prenosi Glas Istre.

Iako su mnogi zabrinuti oko novog soja, danas bi se moglo raspravljati o kraju pandemije na sastanku koji održava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Hitni odbor za covid-19 bi tako mogao predložiti Glavnoj skupštini ukidanje pandemije, a samu odluku mora donijeti glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.  Kako navode strani mediji, nekoliko znanstvenika i savjetnika je protiv ove odluke jer misle da je, s obzirom na velik broj zaraze u Kini, ipak prerano za proglašenje kraja pandemije. Konačna odluka će javnosti biti poznata u ponedjeljak, 30. siječnja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap