Zaboravila je kako se zove: Dobila Alzheimera s 37 zbog pojave koju možete imati i u svom domu

Milan Dalmacija
3. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Australka Amie Skilton sa samo 37 godina oboljela je od Alzheimerove bolesti. Uzročnik je bila plijesan koja se proširila po cijelom stanu iz neispravne cijevi u kupaonici. Amie je inače genetski netolerantna na toksine iz plijesni koji su joj uzrokovali i druge probleme.

Mlada Australka oboljela je od Alzheimerove bolesti zbog plijesni. | Foto: Ilustracija/Unsplash

Kada se 2016. preselila sa suprugom u unajmljeni stan u australskom gradiću Manlyju, tada 37-godišnja Amie Skilton nije ni zamišljala da će u svega nekoliko mjeseci početi zaboravljati najosnovnije stvari, poput toga gdje je parkirala ili što je htjela kupiti u dućanu. Vrhunac njene agonije je bio kad je zaboravila kako se zove. Tada joj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

gonzalez balerina
[VIDEO] Pogledajte moćnu reakciju bivše primabalerine s Alzheimerom kada čuje glazbu iz Labuđeg jezera

Njen uzročnik je bio nevjerojatan. Naime, Amie ima genetsku ranjivost na toksine iz plijesni, a dugotrajna izloženost vlazi u stanu joj je narušila zdravlje do te mjere da joj je utvrđen Alzheimer tipa tri, odnosno “bolest koja se dobiva udisajem”, piše The Sun.

– Ponekad nisam znala kako se obući. Ako sam otišla nekud vozeći vespu, zaboravila sam gdje sam parkirala. Ali najviše me zabrinulo kad sam zaboravila svoje ime, otkrila je Skilton.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Drugi neugodni simptomi

Zaboravljivost nije bila prvi simptom kojeg je osjetila u svom novom domu. Najprije su se pojavile alergijske reakcije i umor, a iz neobjašnjivih je razloga dobila desetak kilograma. Liječnici su joj u početku dijagnosticirali fibromijalgiju, odnosno sindrom kroničnog umora. Ubrzo je otkrila uzrok svojih problema.

– Moj prijatelj je primijetio curenje iz garaže ispod njihovog stana, rekla je Skilton i dodala kako je voda curila iz vodovodne cijevi u kupaonici te se proširila ispod saga, sve do spavaće i radne sobe.

Odlučila je skinuti sag i tada je vidjela da je s donje strane u potpunosti crn od plijesni. Vlaga je bila tolika da joj je i madrac s donje strane pozelenio. Razljutila se na agenta za nekretnine, jer joj je iznajmio stan, iako je znao da vodovodna cijev u kupaonici “pušta”.

Srećom, nedugo nakon toga se oporavila, a i simptomi Alzheimerove bolesti su nestali. Amie sada upozorava druge ljude na niz bolesti koje uzrokuju plijesan i vlaga. Savjetuje ih i kako promijeniti svoj život, s obzirom na to da se bavi nutricionizmom i naturopatijom.

Zaboravila je kako se zove: Dobila Alzheimera s 37 zbog pojave koju možete imati i u svom domu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap