Dijetetičarke otkrile koji je sir najzdraviji: ‘Treba ga tretirati kao dodatak obroku, a ne kao glavno jelo’

Luka Kalac
2. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Najzdraviji sir je tema brojnih istraživanja, no izgleda kako se napokon odgonetnulo koje su to vrste sira. Na prvom mjestu je, prema istraživanjima koje su proučile dvije dijetetičarke, svježi sir, kojeg slijede ricotta, mozzarella i feta sir. Osobe koje su osjetljive na laktozu bi trebale birati tvrde sireve poput parmezana, chedara i švicarskog sira.

Svježi sir u crvenoj posudi sa žlicom.

Svježi sir | Foto: Unsplash / Lena Kudryavtseva

Ako želite sir i zdravlje u jednoj rečenici, morate pripaziti na umjerenost u količinama kada uživate u ovoj namirnici. Ementaler i gauda su, prema podacima istraživanja portala jatrgovac.com iz 2016., sirevi u čijim okusima Hrvati najviše uživaju.

Ne čudi da je sir jedan od sastojaka u mnogim jelima jer ga, prema navodima Međunarodnog udruženja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, ljudi konzumiraju duže od 4.000 godina. S obzirom na to da postoji više od 2.000 vrsta sira, postavlja se pitanje koja je od njih najbolja za ljudsko zdravlje.

‘Punomasni mliječni proizvodi možda su zdraviji nego što se mislilo’

Treba uzeti u obzir i to da je, prema ranijim istraživanjima, visoki unos zasićenih masti iz mliječnih proizvoda povezan s većim rizikom od srčanih bolesti. Unatoč tome, istraživanja novijeg datuma ukazuju na to da punomasni mliječni proizvodi možda su zdraviji nego što se to prethodno smatralo.

– Sir je potpuno zdrav i može biti dio cjelokupnog plana zdrave prehrane, rekla je dijetetičarka Vanessa Rissetto.

‘Neutralna do umjerena korist za ljudsko zdravlje’

Njena izjava temeljena je na lanjskom istraživanju u kojem stoji kako sir obiluje hranjivim tvarima. Isto tako, istaknuto je da ima ‘neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje’.

S tim tvrdnjama se slaže njena kolegica dijetetičarka Natalie Rizzo koja tvrdi da sir ima rezervirano mjesto u zdravoj prehrani.

– Općenito, nema potrebe izbjegavati sir, osim ako osoba nema alergiju na mliječne proizvode. Dobro ga je preskočiti i u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, sir treba tretirati kao dodatak obroku, a ne kao glavno jelo, tvrdi Natalie Rizzo.

Najzdraviji sir

Pored više od 2.000 vrsta sira, nije se jednostavno odlučiti koji je najukusniji, a još teže koji je najzdraviji. Svježi sir prednjači, kada je riječ o najzdravijoj vrsti sira.

– Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva, tvrdi dijetetičarka Rizzo.

Samo pola šalice nemasnog (2 posto mliječne masti) svježeg sira sadrži:

  • 90 kalorija
  • 12 grama proteina
  • 2.5 grama masti
  • 5 grama ugljikohidrata
  • 125 miligrama kalcija (10 posto dnevne vrijednosti)
Ovo voće pomaže pri usporavanju procesa starenja, a doprinosi i boljem pamćenju

Evo koje su druge vrste sira zdrave

Uz to, treba imati na umu i činjenicu da je svježi sir, za razliku od drugih, manje je slan. U brojnim trgovinama nude se i sirevi s manje natrija nego što je to inače slučaj kod većine kupovnih sireva.

– Drugoplasirani u kategoriji najzdravijih sireva su meki sirevi poput ricotte ili mozzarelle koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, tako da imaju manje zasićenih masti i općenito su zdraviji, pojasnila Rizzo, prenosi aol.com.

Izvrstan odabir sira za osobe osjetljive na laktozu

Ako niste još pronašli sir koji volite jesti na popisu zdravih vrsta ove namirnice, možda bi feta sir bio pravi izbor za vas jer je također zdrav. Ne samo da je ukusan i aromatičan, već prirodno ima nisu razinu masti. Osobe koje su osjetljive na laktozu bi trebale razmisliti o konzumaciji tvrdih sireva. Primjerice, parmezan, chedar i švicarski sir imaju prirodno manje laktoze.

Podsjećamo kako je sir zdrava namirnica koju bismo trebali koristiti kao dodatak jelu. Izvrstan odabir je kombinacija svježeg sira zajedno s borovnicama koje slove kao voće koje pomaže pri usporavanju procesa starenja, a doprinosi i boljem pamćenju. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap