Čak 77 posto građana u riziku za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Jasmina Grgurić Zanze
26. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Gotovo 40 tisuća osoba godišnje u Hrvatskoj umre od bolesti srca i krvnih žila kao vodećeg uzroka smrtnosti. Preventivni pregledi pokazuju da čak 77 posto građana ima neki od faktora rizika. Stručnjaci rješenje vide u preventivi, jačanju zdravstvene pismenosti, ali i donošenju Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci na skupu Plan za srce

Stručnjaci na skupu Plan za srce

Alarmantne podatke o kardiovaskularnim bolestima u Hrvatskoj stručnjaci su iznijeli na skupu “Plan za srce” koji je održan u petak u povodu Svjetskog dana srca. Rezultati provedenih preventivnih pregleda među građanima nisu dobri pa je potrebno stvoriti sveobuhvatnu strategiju koja bi smanjila smrtnost od bolesti srca i krvnih žila.

Moguće je smanjiti rizik po uzoru na druge zemlje

Liječnik pregledava umirovljenika
Počeli su preventivni pregledi u pet županija, prvi na redu je bio umirovljenik Ivica

– Naša zdravstvena administracija je i uvela preventivne zdravstvene preglede koji detektiraju predispozicije za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Rezultati nisu dobri. Čak 77 posto građana koji su se odazvali preventivnim zdravstvenim pregledima ima neki od faktora rizika, uključujući hipertenziju, poremećaj lipida, prekomjernu tjelesnu težinu, a mnogi i puše. Strateško usmjeravanje prema edukaciji o rizicima, promicanju zdravog načina života i ranim dijagnostičkim postupcima nije samo pitanje medicinske prakse, već i ekonomske održivosti. Dugoročno, povećanjem zdravstvene pismenosti moguće je suzbiti ovaj problem u Hrvatskoj i smanjiti incidenciju, kao što to rade i druge zemlje, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na okupljanju u organizaciji Portala Zdravlje, vodeći domaći stručnjaci istaknuli su potrebu za sveobuhvatnom strategijom koja bi doprinijela smanjenju smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. Riječ je o i dalje vodećem uzroku smrtnosti i pobola u Hrvatskoj, od koje je, prema preliminarnim podacima, tijekom 2022. svakoga dana preminula 61 osoba, odnosno 39 posto ukupno preminulih osoba.

Bez promicanja zdravih navika nema napretka

Svaka treća osoba u Hrvatskoj puši, dok od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi

– Smrtnost bi morala biti desetak posto niža uspoređujemo li se s takozvanim zemljama niskoga kardiovaskularnog rizika kao što su Francuska, Italija, skandinavske zemlje, ali i susjedna Slovenija. Svakako nije problem u dometima i dostupnosti kardiološke dijagnostike i liječenja, već u lošoj zdravstvenoj prosvjećenosti naših građana i zanemarenoj važnosti kardiovaskularne prevencije. Bez sustavnog nacionalnog programa promicanja kardiovaskularnog zdravlja, s naglaskom na prevencijske mjere, nema daljnjeg napretka u obuzdavanju pobola i smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila, rekao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, akademik Davor Miličić, te zaključio kako jačanjem zdravstvene pismenosti i preventivnih mjera već u 10 godina možemo preokrenuti crne statistike.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Krunoslav Capak rekao je da su bolesti srca i krvnih žila prvi uzrok smrti u svijetu, a uzrok im može biti kombinacija bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih faktora, uključujući nepravilnu prehranu i pretilost, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka i stresni način života.

– Svatko od nas trebao bi početi s malim promjenama u životnim navikama koje dovode do poboljšanja zdravlja srca, kazao je Capak.

Povišeni kolesterol kod 32 tisuće predškolaca

Na raspravi se čulo kako su građani Hrvatske najdeblja nacija Europe te jedna od vodećih nacija po postotku osoba koje puše duhan. Riječ je o dvama bitnim kardiovaskularnim, ali i općim rizičnim čimbenicima po zdravlje ljudi. Dobri nisu ni rezultati nedavnog pilot projekta kojim se provjeravao kolesterol kod predškolske djece u Hrvatskoj.

debljina
Pretilost u starijoj dobi nije loša samo za srce, stvara probleme i u najvažnijem organu

– Sukladno Nacionalnom programu probira i ranog otkrivanja porodične hiperkolesterolemije, proljetos smo kroz pilot projekt provjerili vrijednost kolesterola kod više od 32 tisuće predškolaca. Povišene vrijednosti ukupnog kolesterola od 5.1 – 6.0 mmol/L zabilježene su kod 10,5 posto djece, čiji su liječnici potom provjeravali obiteljsku anamnezu zadanim upitnikom. Ukupno 450 djece imalo je vrijednost ukupnog kolesterola jednaku ili veću od 6,1 mmol/L te su poslani specijalistu pedijatru na daljnju obradu, pojasnila je prim. Verica Kralj.

Od nasljednog kolesterola boluje 15 do 20 tisuća osoba

Akademik Željko Reiner podsjetio je kako je porodična hiperkolesterolemija, često nazivana i „nasljedni kolesterol“, prirođena bolest, gdje oboljeli doživotno imaju povišenu vrijednost LDL kolesterola. U Hrvatskoj od nje, procjenjuje se, boluje između 15 i 20 tisuća osoba, no samo jedan posto svjesno je dijagnoze.

Muškarac se rukama drži za srce
Kolesterol: Kako prirodno sniziti loš kolesterol i poboljšati si život

– Zbog dugotrajne neprimjetne izloženosti povišenim vrijednostima „lošega“ LDL-kolesterola, te osobe imaju i do 20 puta veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije. Čak svaki četvrti bolesnik, kojem bolest nije prepoznata ni adekvatno liječena, umire od nekog koronarnog događaja poput srčanog ili moždanog udara prije 50. godine života. Svi bolesnici s porodičnom hiperkolesterolemijom po definiciji spadaju u osobe visokog i vrlo visokog kardiovaskularnog rizika, pojašnjava akademik Reiner.

Od svih građana koji su lani posjetili liječnika primarne zdravstvene zaštite njih čak 40 posto imalo je evidentirano dijagnozu neke kardiovaskularne bolesti. Osim prevencije, traži se i što hitnije donošenje Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti.  Zdravstvene politike koje stvaraju okruženja u kojima su zdravi izbori ne samo dostupni, nego i priuštivi, bitne su u motiviranju ljudi da usvoje i održavaju zdravije stilove života, zaključeno je na stručnom skupu ‘Plan za srce’. Uz to, zdravstvenu pismenost jačati treba – od najranije dobi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap