Kolesterol: Kako prirodno sniziti loš kolesterol i poboljšati si život

Ana Kanazir
10. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Postoji dobar i loš kolesterol. Dok dobar kolesterol nema nikakav negativan utjecaj na organizam, štoviše, služi za određene funkcije u tijelu, loš kolesterol s druge strane može prouzročiti razne probleme i komplikacije opasne za život. Visoki kolesterol povećava opasnost od pojave srčanih bolesti i srčanog udara. Može se otkriti pretragom krvi, a prirodno se može sniziti na razne načine, pri ćemo je važno promijeniti stare navike.

kolesterol

kolesterol | foto: FotoshopTofs, Pixabay

Loš kolesterol se može naslijediti genetski, a na njegovu pojavu utječu i vanjski faktori kao što su životne i prehrambene navike. U nekim slučajevima će biti potrebno piti lijekove koji će sniziti kolesterol, dok će u nekim biti dovoljno kolesterol sniziti na prirodan način. Važno je potruditi se i uvesti neke nove stvari u svoju rutinu.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Uzroci smrti nekad i danas | Pexels
Uzroci smrti: U Hrvatskoj čak 40% osoba premine od bolesti srca i krvnih žila

Kako prirodno sniziti kolesterol?

Prije svega, pazite na prehranu, ali i na stvari koje radite svaki dan. Evo što sve može pomoći u snižavanju kolesterola:

1. Jedite hranu bogatu vlaknima

Ovdje spadaju zobene pahuljice, maline, kruške, jagode, jabuke, leća, crni grah, grašak, brokula, mrkva, smeđa riža, kvinoja, ali i orašasti plodovi. Kada jedete hranu bogatu vlaknima, osjećat ćete se dulje vremena sitima pa nećete imati potrebe za usputnim grickalicama. Nemojte odjednom uzeti previše ovih namirnica nego ih postepeno uvodite u prehranu. Jednako tako, izbacite masnu hranu iz prehrane.

2. Jedite više ribe

Dobro je poznato kako riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su dobre za zdravlje srca, a jednako tako će konzumacija ribe dva puta tjedno utjecati na smanjenje kolesterola. Birajte ribu kao što su sardina, tuna ili losos.

3. Izgubite višak kilograma

Višak kilograma i pretilost su česti razlog mnogih zdravstvenih problema. Vode do bolesti srca, dijabetesa tipa 2, začepljenosti krvnih žila, ali i do povišenog kolesterola. Najlakši način za smanjenje kilograma je da jedete više manjih porcija kroz dan i da unosite manje kalorija u tijelo, ali i da se počnete baviti nekom aktivnošću. Ne zaboravite da je gubitak kilograma proces koji traje i da morate biti strpljivi.

4. Više se krećite

Tjelovježba, ali i bilo koje drugo kretanje bi trebali biti dio svakodnevice. Od hodanja do vježbanja, sve aktivnosti će imati određenih prednosti na vaše tijelo i uvrstite barem jednu u svoju rutinu. Odaberite aktivnost u kojoj najviše uživate i počnite je izvoditi najmanje tri puta tjedno, s tim da prvo krenite s 15 minuta aktivnosti svaki dan, a kasnije povećajte vrijeme.

5. Smanjite stres

Stres može utjecati na privremeno povišenje kolesterola i zato probajte raditi stvari koje vas vesele i izbjegavati sve stresne situacije. Probajte istražiti metode koje vama pomažu za opuštanje.

6. Prestanite pušiti

Kada prestanete pušiti, dogodit će se mnoge dobre stvari u tijelu, a prve promjene ćete vidjeti već nakon tri mjeseca, kada će se poboljšati cirkulacija, kao i funkcija pluća. Nakon godinu dana će se smanjiti opasnost od pojave srčanih bolesti, navodi Mayo Clinic. Konzumiranje alkohola je isto tako povezano s povišenim kolesterolom pa ga svedite na minimum.

Što kada ne pomažu promjene životnih navika?

Kada je nalaz krvi nakon tri mjeseca i dalje isti, a vi ste uveli navedene promjene u život, potrebno je savjetovati se s liječnikom. Po potrebi on može prepisati određene lijekove koje trebate uzimati, ali i uz njih se trebate pridržavati novih navika.

Kolesterol: Kako prirodno sniziti loš kolesterol i poboljšati si život
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap