Bruh ili kila uzrokuju neopisivu bol: Ako je ne liječite, može doći do smrtonosnih komplikacija

Luka Kalac
16. veljače 2024.
Zdravlje
A- A+

Bruh ili kila su dva naziva za isto zdravstveno stanje do kojeg dolazi istiskanjem crijeva ili unutarnjih organa kroz oslabljeni dio mišićnog tkiva ili otvor na mišićnom tkivu, do kojeg dolazi najčešće na području pupka ili u preponama. Postoje četiri vrste bruha ili kile, a možete ih spriječiti smanjenjem tjelesne mase, tjelovježbom, konzumiranjem lagane hrane, prestankom pušenja i drugim promjenama navika. Postoje i pomagala za kilu, no nakon savjetovanja s liječnikom, najvažnije je izabrati odgovarajuću veličinu.

Bruh | Foto: Freepik / bubonocele

Bruh, kila ili hernija su tri naziva za zdravstveno stanje do kojeg dolazi u trenutku istiskanja crijeva ili unutarnjih organa kroz oslabljeni dio mišićnog tkiva ili otvor na mišićnom tkivu. Najčešći slučajevi kile su oni na zidu abdomena, poput onih na području pupka ili u preponama. Do kile može doći i nakon operacije na području abdomena gdje je zašiven kirurški rez.

Neki od znakova koji bi mogli ukazivati na kilu su neopisiva bol, osjećaj nelagode i izraslina u predjelu trbuha ili prepone. Upravo zbog velikog broja popratnih simptoma, ali i mjesta na kojima se pojavljuju kao i oblika, mnogi ne znaju je li riječ uopće o bruhu ili nekom sasvim drugom zdravstvenom problemu. Imajte na umu kako simptomi bruha nisu uvijek nužno naglašeni, ali ozbiljno shvatite situaciju ako je bol konstantna, kao i tvrdoća predjela u kojoj je smješten, nelagoda, otežana mogućnost kretanje i druga slična stanja. Bruh ili kila se ponajprije javljaju podizanjem preteških predmeta, nepravilnim i naglim pokretima. Isto tako, do kile može doći poslije poroda ili operativnog zahvata.

Vrste bruha

Potrebno je istaknuti kako se bruh može pojaviti bilo gdje na trbušnoj stijenci, ali on se najčešće javlja na područjima manjeg otpora trbušne stijenke. Najpoznatiji bruh je onaj u preponskom području i području oko pupka, no najveći fokus je na onoj preponskoj kada se crijevo uvuče kroz preponski kanal. U slučaju kada se crijevo protisne kroz trbušnu stijenku na mjestu nekadašnjeg kirurškog reza, tada se može govoriti o terminu kirurške kile. Bedrena kila nastaje spuštanjem mokraćnog mjehura ili crijeva u gornji dio bedra, točnije u kanal u kojem je smještena bedrena arterija. Ako se tanko crijevo protisne kroz trbušnu stijenku u blizinu pupka, tada je  riječ o pupčanoj kili.

Bitno je razlikovati vrste bruha i neke od najčešćih su:

 • Preponski ili ingvinalani bruh je najčešći tip bruha. U većoj mjeri pogađa muškarce i do njegovog razvoja dođe u predjelu prepona.
 • Femoralni bruh se javlja ispod područja prepone i to u smjeru od trupa prema donjim ekstremitetima. Ovaj oblik kile češće pogađa žene.
 • Pupčana kila se obično pojavljuje ispod pupka. Ponajprije se javlja nakon trudnoće kao posljedica rezultata razdvajanja mišića trbušnog zida. Inače se pučana kila može razviti i kod odraslih osoba s iznimno slabim dijelom prednjeg trbušnog zida.
 • Ventralna kila – operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mjestu.
Žena se drži za trbuh, žgaravica
Upala gušterače: Prepoznaje se po nekoliko simptoma, a može biti posebno opasna

Uzroci nastanka bruha

Bilo kakav oblik snažnih kontrakcija trbušnih mišića izlaže vas opasnostima koje mogu izazvati bruh. Kako biste sačuvali svoje trenutno zdravlje, imajte na umu kako bruh uzrokuje povećanje unutarnjeg trbušnog tlaka, a nastaju uslijed:

 • Teških fizičkih napora,
 • Zatvora,
 • Iznimno snažnog i dugotrajnog kašlja,
 • Trudnoće,
 • Dizanja teških predmeta,
 • Porasta tjelesne mase,
 • Neuravnotežene prehrane i pušenja koji slabljenjem mišića povećavaju rizik od nastanka kile.

Osobe određenog životnog stila koje, između ostalog, vode fizički aktivan život, nemaju nikakve probleme s navedenim uzrocima nastanka kile. S druge strane, bruh ili kila mogu se pojaviti kod osoba sa slabom trbušnom stijenkom koja uzrokuje stvaranje hernije. U izbjegavanju iznimnih fizičkih napora i održavanju preporučene tjelesne mase krije se prevencija kile, a ne bi bilo zgorega biti fizički aktivan i jačati trbušni zid.

Sprječavanje pojave bruha

Znajući uzroke nastanka kile, morali biste usvojiti određene životne navike. S obzirom na to da je bolje spriječiti nego liječiti, preporučuje se: održavanje optimalne kilaže, vježbe kojima ćete ojačati trbušni zid, zagrijavanje prije tjelovježbe ili fizičkih napora kako biste izbjegli pretjerano naprezanje mišića, izbjegavajte samostalno podizanje teških predmeta, korištenje zaštitnog pojasa, ako nema druge opcije nego da sami podižete teške predmete. Preporučuje se i konzumacija lagane hrane kako biste izbjegli zatvor, ali i prestanak pušenja zbog kroničnog kašlja.

Od velike je važnosti znati da bruh ili kila neće proći sami od sebe. Nažalost, kile se povećavaju kroz određeni period što izaziva osjećaj pečenja i bolove u preponi. Ipak, situacija postaje kudikamo opasnija ako se bruh ili kila ne liječe. Jedna od komplikacija je ta da dolazi do prestanka rada organa ili čak gangrene, ali i brojnih drugih komplikacija. Neke od njih mogu biti i smrtonosne, stoga je bitno otići liječniku kako biste dobili rješenje za ovo zdravstveno stanje.

Pomagala za bruh

Nemojte na svoju ruku kupovati pomagala za bruh ili kilu. Prije svega, doista biste se trebali savjetovati s liječnikom jer pojas neće izliječiti kilu. Jedino u čemu vam pojas može pomoći je u smanjivanju mogućnosti uklještenja do kojeg može doći prilikom kašljanja, napinjanja i izlaganja teškom fizičkom radu.

Isto tako, izbjegavajte predugo nošenje pomagala, u ovom slučaju pojasa, bez nadzora liječnika. Korištenje pojasa se preporučuje osobama koje su bile podvrgnute operacijskom zahvatu. Ako morate koristiti pojas, važno je izabrati pravu veličinu, a do te informacije ćete doći mjerenjem opsega kukova, ako koristite pojas za preponsku kilu. Nešto drugačiji je način mjerenja za odgovarajući pojas za preponsku kilu. U tom slučaju se mjeri opseg struka.

Copy link
Powered by Social Snap