Aorta priznata kao organ, a to mijenja i način liječenja nekih bolesti

Ana Kanazir
7. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Aorta je najveća arterija u tijelu čovjeka koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela, a sada je dobila novi status. Naime, priznata je kao organ pa je tako stavljena u istu kategoriju s organima poput srca ili pluća. Ovo će znatno utjecati i na liječenje bolesti povezanih s ovom krvnom žilom.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce

Ilustracija: Rawpixel

Aorta će po novome biti organ, a taj njezin novi status vrijedi u zemljama Europske unije i u Sjedinjenim državama. Ova odluka će imati utjecaja i na pacijente jer će liječenje biti nešto drugačije.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Andol i problemi sa srcem: Liječnica objasnila treba li se ovaj lijek uzimati preventivno

Novim organom je proglašena aorta, glavna i najveća arterija u tijelu koja dovodi krv bogatu kisikom u sve dijelove tijela. Ovo je velik korak, ne samo za medicinu, već i za pacijente. Aorta je kao organ definirana u smjernicama Europske udruge za kardiotorakalnu kirurgiju (EACTS) i Američkog društva torakalnih kirurga (STS), piše Index.hr.

Nove smjernice jasno preporučuju liječenje aorte u sklopu zasebnoga medicinskog područja. Ono treba biti povezano s ostalim sličnim područjima medicine, kako je pojasnio Czerny, direktor bolnice za kardiovaskularnu kirurgiju u Njemačkoj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap