Proizvođač za djecu odlučio se na veliki zaokret: ‘Hrana za starije nam sada postaje prioritet’

Jasmina Grgurić Zanze
10. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Velike tvrtke specijalizirane za proizvodnju hrane za djecu i dojenčad, sve se više okreću proizvodima za starije. Stanovništvo stari pa se na ovaj zaokret odlučio i Nestlé. Izvršni direktor Mark Schneider kaže kako im prehranjivanje populacije 50+ postaje glavni prioritet. Tako će razvijati artikle usmjerene na starenje, poput onih za održavanje tjelesne težine, mišićne mase, šećera u krvi i nedostatka nutrijenata u organizmu. Isto tako, uz fokus na starenje proizvodnju usmjerava i na proizvode za kućne ljubimce. 

Prehrana za starije osobe izazov je tvrtkama | Ilustracija: Pexels

Prehrana za starije osobe izazov je tvrtkama | Ilustracija: Pexels

Velike tvrtke okreću se proizvodnji hrane za starije osobe, jer stanovništvo sve brže stari. Na zaokret se tako odlučio i veliki proizvođač hrane za djecu i dojenčad, Nestlé koji fokus sada stavlja na starije od 50 godina. Izvršni direktor Nestléa, Mark Schneider kaže da tvrtka, koja između ostaloga proizvodi i formulu za bebe, računa sa sve nižim stopama nataliteta diljem svijeta. Prehranjivanje stanovništva koje stari, postao im je glavni prioritet, piše ft.com

Proizvodi za težinu, šećer u krvi, mišićnu masu…

– Vidite da postoji dugoročni sekularni trend prema globalno nižim stopama nataliteta… Dobna skupina 50+ u većini zemalja diljem svijeta znatno će se povećati u sljedećih deset do 20 godina. Uz to i uz specifične prehrambene potrebe te dobne skupine, postoji prilika za nas, rekao je Schneider za Financial Times. 

Umirovljenik jede hranu sa žlicom
Kolesterol: Veliki neprijatelj zdravlja koji se može kontrolirati prehranom, evo što nam je rekao nutricionist

Pojasnio je da su tako usredotočeni na razvoj proizvoda koji se izravno bave problemima starenja, kao što su: održavanje tjelesne težine, očuvanje mišićne mase, izbjegavanje nedostatka mikronutrijenata i kontrola razine šećera u krvi. Tako je bivši izvršni direktor zdravstvene grupe Fresenius već uvelike uložio u specijaliziranu prehranu kao što su vitaminizirana pića, proteinski prahovi, vitamini i dodaci prehrani. Isto tako, plasirali su lijek Palforzia za liječenje alergije na kikiriki, koji je tvrtka prodala prošle godine nakon što ga liječnici nisu prepoznali. 

Da hrana doista može biti i lijek za razna zdravstvena stanja u starijoj dobi, otkrio nam je ranije nutricionist Dominik Stanković. Patite li od gihta, artritisa, kardiovaskularnih i ostalih bolesti, prehrana vam može pomoći, o čemu više možete pročitati ovdje.

Veća demografska prilika među starijim osobama

Prehrambeni divovi kao što su Nestlé, Danone i Mars diverzificirali su se od samo prehrambenih proizvoda u sektore većeg rasta, kao što su specijalizirana prehrana, njega kućnih ljubimaca i kava. Takav zaokret traje već posljednjih 15 godina, piše Financial Times. Ova kategorija, koja također uključuje i dojenčad, činila je 15 posto Nestléove dobiti prošle godine, u usporedbi s 50 posto francuskog konkurenta Danonea. Nestléov portfelj više je usmjeren prema prehrani za odrasle i medicinskoj prehrani s 30 posto u usporedbi s Danoneovih 20 posto.

– Ne odustajemo od onoga s čime smo započeli, a to je prehrana dojenčadi, rekao je Schneider, dodajući kako vide da je u većini gospodarstava diljem svijeta veća demografska prilika među osobama srednje i starije dobi.

Uz starenje vezana i proizvodnja za kućne ljubimce

Umirovljenici sa psom
Kućni ljubimci utječu na zdravlje starijih, a posebno pomažu samcima pri čemu usporavaju kognitivni pad

Kada govorimo o zdravom starenju kod ljudi, to se ne odnosi samo na dugovječnost, već i na poboljšanu kvalitetu života u kasnijim godinama, rekao je. Prilika u proizvodnji vezana za starenje odnosi se i na kućne ljubimce, još jedan pokretač rasta grupe.

– Kad postanete privrženi određenom ljubimcu, želite očuvati njegov životni vijek koliko god je to moguće i izbjeći sve zdravstvene probleme, kaže Mark Schneider za ft.com.

Tvrtka tako već prodaje pametni sustav kutija za pijesak za mačke, koji može otkriti zdravstvena stanja na temelju ponašanja životinje i promjena težine. Schneider je rekao da na bogatijim tržištima, gdje se kućni ljubimci sve više smatraju punopravnim članovima kućanstva i obitelji, postoji rast prodaje hrane i proizvoda za njegu kućnih ljubimaca. Drugi pokretač bila je ‘pretvorba kalorija’ na tržištima u razvoju, otkriva, gdje ljudi prelaze s hranjenja životinja ostacima kućne hrane na onu namijenjenu kućnim ljubimcima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap