Niste sigurni koju ste biljku pronašli? Ova aplikacija pružit će vam sve potrebne informacije

Matej Markovinović
13. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

PlantNet besplatna je aplikacija za mobitele, koja vam omogućuje da identificirate biljke na temelju njihove fotografije. Kreatori aplikacije tvrde da je ona prvenstveno napravljena za prepoznavanje biljaka u prirodi, ali također može prepoznati i kultivirane sorte.

Foto: Unsplash

Ako imate svoj vrt ili okućnicu te volite prirodu, vjerojatno ste se puno puti susreli s biljkama koje vam se čine zanimljive, ali ne možete ju nikako prepoznati. Pretraživanje interneta je ponekad preopćenito, a nitko od vaših ukućana ili susjeda nije siguran o kojoj je biljci riječ.

Srećom, postoje pametni telefoni i jedna aplikacija koja će vas riješiti tog problema. Riječ je, naime, o PlantNet Plant Identification aplikaciji koja omogućuje korisnicima da prepoznaju biljke na temelju njihovih fotografija.

Što to točno znači? Pa, kada naiđete na neku neponzatu biljku, potrebno ju je samo fotografirati i učitati tu fotografiju u PlantNet aplikaciju. U svega nekoliko sekundi, aplikacija će vam pružiti sve potrebne informacije o toj biljci.

Aplikacije je sama po sebi jednostavna za korištenje, iako se to možda u početku neće čini tako. Naime, potrebno je samo ući u aplikaciju, kliknuti ikonu fotoaparata u sredini zaslona te fotografirati nepoznatu biljku.

Početni zaslon. Screenshot: PlantNet

Kreatori aplikacije kažu da ona može prepoznati preko 20.000 vrsta biljaka, no isključivo uz precizne fotografije. Drugim riječima, fotografije biljaka ne smiju biti mutne, a za još bolje prepoznavanje možete učitati fotografiju samo cvijeta, stabiljke i slično.

Za one koji su vješti s pametnim telefonima, PlantNet nudi i sustav filtriranja identificiranih vrsta biljaka po obitelji i rodu, kao i mapiranje vaših pronalazaka te dijeljenje s drugim korisnicima.

Naposljetku, treba istkanuti kako kreatori aplikacije kažu da je prvenstveno napravljena za prepoznavanje biljaka u prirodi poput cvjetnica, stabla, trava, četinjača, paprati, divljih salata i kaktusa. Međutim, aplikacija s lakoćom prepoznaje i kultivirane biljke, pa vas sigurno neće razočarati.

Screenshot: PlantNet

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap