[8.11.] Rođena leteća atletičarka Blanka Vlašić, dvostruka prvakinja svijeta u skoku u vis

Josip Mihaljević
8. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Dvostruka svjetska prvakinja, dvostruka svjetska dvoranska prvakinja, trostruka finalistica svjetskog kupa i europska prvakinja Blanka Vlašić rođena je na današnji dan 1983. godine. Blanka je po ostvarenom sportskom uspjehu svih hrvatskih sportašica i sportaša u samom vrhu, tik uz Janicu Kostelić, Luku Modrića i ostalu ekipu.

blanka vlašić

Foto: Blanka Vlašić | Youtube screenshot

Na današnji dan 1983. godine u iznimno uspješnoj sportskoj obitelji rođena je hrvatska atletičarka Blanka Vlašić. Otac joj je također uspješan atletičar, desetobojac i osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Casablanci, gradu po kojem je Blanka dobila svoje ime.

S druge strane, majka Venera je bivša prvakinja Jugoslavije u skijaškom trčanju, a njen mlađi brat Nikola Vlašić nogometaš je u fizički najjačoj ligi u svijetu – engleskoj Premier ligi.

Blanka je pažnju atletske javnosti privukla već kao šesnaestogodišnjakinja, kada je počela ostvarivati dobre rezultate. Na prvim Olimpijskim igrama nastupila je s nepunih 17 godina, a među juniorima je bila nedodirljiva.

Od tada je osvojila velik broj medalja, među kojima je pozamašna kolekcija onih zlatnih. Blankin najveći uspjeh je skok od 208 centimetara, što je drugi najveći rezultat u povijesti ženske atletike.

Atletika je stresan posao u koji morate uložiti mnogo truda, a zbog posljedica stresa Blanki se pojavio nepravilan rad štitnjače koja je operativno izvađena 2005. godine.

Vratila se jača nego ikad već iduće godine, nakon čega je postala ozbiljno dominatna figura u ženskom skoku u vis. Samo 2010. godine dobila je sljedeća priznanja: Najbolja atletičarka Europe, Najbolja atletičarka svijeta, Najbolja sportašica Europe, Najbolja sportašica svijeta. Trenutačno je druga najbolja skakačica u vis svih vremena, jedina ispred nje je legendarna Stefka Kostadinova.

Prema vlastitom priznanju, nakon teške ozljede u 2013. godini, pala je u teško depresivno stanje, iz kojeg se izvukla novootkrivenom vjerom u Boga. Nedavno je postala voditeljica duhovnog talk-showa na televiziji Laudato.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [7.11.] na ovom linku.

[8.11.] Rođena leteća atletičarka Blanka Vlašić, dvostruka prvakinja svijeta u skoku u vis
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap