[7.11.] Završena velika omladinska radna akcija u kojoj je sudjelovalo preko 60 tisuća omladinaca iz Juge

Josip Mihaljević
7. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Nakon 190 radnih dana, na današnji dan 1946. završena je velika omladinska radna akcija “Željeznička pruga Brčko – Banovići”. Više od 60 tisuća mladih Jugoslavena i oko 1000 vanjskih brigadira sudjelovalo je na projektu. Daleko od profesionalnog standarda, ovakav poduhvat je bio nov i nepouzdan način, ali se na koncu pokazao vrlo uspješnim.

ORA

Foto: Omladinci u akciji | YouTube screenshot

“Brčko – Banovići
To je naša meta
Izgraditi prugu
Još ovoga ljeta”

Tako je glasila popularna pjesma i oda radnim akcijama, a gradnja pruge od Brčkog do Banovića bio je jedan od najvećih projekata omladinskih radnih akcija.

Više od 60 tisuća omladinaca sudjelovalo je u izgradnji 92 kilometara duge pruge u sjevernoj Bosni i Hercegovini. Ideja o gradnji pruge bila je imperativ, njome su se spajala bogata nalazišta ugljenja banovićkog bazena s glavnim prometnicama. Svi gradovi kroz koje je pruga prolazila su prosperirali, a na tisuće omladinaca su dobile oznaku udarnika.

Bio je to dio obnove nakon rata, početak planske izgradnje socijalističke privrede i važan infrastrukturni projekt.

Omladinci su imali predviđen plan izgraditi prugu za sedam mjeseci, ali napravili su čitav posao i prije roka, za 190 dana. Osim same pruge, izgrađena su tri tunela i čak 22 mosta ukupne dužine 455 metara.

Postoji i druga strana priče, rijetko kad ovako veliki projekti prođu bez mrlje. Zbog žurbe neke su dionice pruge izgrađene nekvalitetno, a poslije otvorenja su ih profesionalni majstori sanirali u tišini, daleko od očiju javnosti. Također, zbog stanja na terenu, u barakama omladinaca izbila je epidemija tifusa.

Prvi vlak je prugom prošao na današnji dan 1946. godine, a veliki hrvatski književnik  Miroslav Krleža je ovako prokomentirao čitav projekt:

“Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [6.11.] na ovom linku.

[7.11.] Završena velika omladinska radna akcija u kojoj je sudjelovalo preko 60 tisuća omladinaca iz Juge
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap