[2.9.] Blanka Vlašić postala svjetska atletska prvakinja, u Osaki skočila 205 cm

Jasmina Grgurić Zanze
2. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Ta je sezona za nju bila vrhunac karijere. U izboru Sportskih novosti, proglašena je najboljom sportašicom Hrvatske u 2007. godini. Ušla je u povijest kao prva koja je dobila glasove baš svih 365 novinara. Druge sportašice nisu dobile nijedan glas, što nije uspjelo čak ni Janici Kostelić.

Blanka Vlašić prije skoka u japanskoj Osaki Snimak zalona: Youtube

Nervoze ispred malih ekrana uoči trećeg skoka Blanke Vlašić na svjetskom atletskom prvenstvu u japanskoj Osaki Hrvati se sjećaju još i danas. Naime, 2. rujna 2007. godine Blanka je skokom od 205 centimetara postala najbolja atletičarka na svijetu.

Hrvatska atletičarka iz sportske obitelji sa 208 centimetara rekorderka je na otvorenom, u dvorani je skakala na 206, a titulu svjetske prvakinje u skoku u vis ponijela je dvaput. Također, Blanka Vlašić prva je hrvatska atletičarka koja je preskočila dva metra. Prvi put je visinu od 200 cm preskočila je na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, gdje je imala simboličan startni broj 200.

Četiri puta u jednoj sezoni rušila rekord

Rezultate je počela ostvarivati već sa 16 godina, a na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine nastupala je s nepunih 17 godina. Već godinu dana kasnije osvojila je šesto mjesto na Svjetskom atletskom prvenstvu u kanadskom Edmontonu.

Godina u kojoj je srušila svjetski naslov u Japanu bila je definitivno njezina, iako početak nije bio obećavajući. Naime, na Europskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu bila je peta sa preskočenih 192 cm. Na atletskom mitingu u Splitu bila je druga s preskočenih 200 cm. Na prvom atletskom mitingu na otvorenom, u katarskoj Dohi, pobijedila je s novim hrvatskim rekordom od 204 cm. Na mitingu u Madridu preskočila je 205 cm, a samo tjedan dana kasnije savladala je i visinu od 206 cm na atletskom mitingu u Solunu i tako postavlja novi osobni i hrvatski državni rekord, kojeg samo tjedan dana poslije ruši na atletskom mitingu u Stockholmu skokom od 207 centimetara. Tako je četiri puta u jednoj sezoni rušila osobni i hrvatski rekord. Sedam puta pokušala je srušiti svjetski rekord Bugarke Stefke Kostadinove od 209 cm.

Prva dobila sve glasove novinara

Te je godine pobijedila na 18 od 19 natjecanja u sezoni na otvorenom. Na 20 natjecanja preskočila je 200 cm. Sa 207 cm došla je na diobu drugog mjesta svih vremena. Imala je 6 najboljih skokova sezone i 8 od najboljih 10. Proglašena je europskom atletičarkom godine. Nominirana je za najbolju svjetsku atletičarku godine i bila je druga. Svjetska atletska federacija proglasila je njen skok od 207 cm najboljim ženskim atletskim rezultatom godine.

U izboru Sportskih novosti, proglašena je najboljom sportašicom Hrvatske u 2007. godini. Ušla je u povijest kao prva koja je dobila glasove baš svih 365 novinara. Druge sportašice nisu dobile nijedan glas, što nije uspjelo čak ni Janici Kostelić.

Prisjetimo se zajedno Blakina veličanstvena skoka u Osaki:

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [1.9.] na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap