[7.1.] Preminuo Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih genija

Vladimira Paleček
7. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Tesla je bio izumitelj, elektrotehničar i fizičar rijetkog kova te jedan od najblistavijih umova čovječanstva. Za njega se govori kako je “čovjek koji je izumio dvadeseto stoljeće” a sigurno je kako bi naš život bez njegovih vizionarskih izuma izgledao drastično drugačije.

Nikola Tesla / Foto: wikipedia

Nikola Tesla rođen je u noći s 9. na 10. srpnja 1856. u Smiljanu, podvelebitskom selu nedaleko od Gospića, od majke Georgine i oca Milutina, pravoslavnog svećenika. Već kao dječak Tesla je volio igračke tehničkog sadržaja. Tako je na potoku izradio malo mlinsko kolo, napravio je zračnu pušku od šuplje bazgovine, te rastavio mehanizam sata svojeg djeda. Njegovoj znatiželji nije bilo kraja, pa je jednom – da isproba padobran – skočio s otvorenim kišobranom s krova kuće. Naravno, kišobran se potrgao, a on tjednima oporavljao od zadobivenih ozljeda. Nakon mature otac ga šalje u Graz na Visoku tehničku školu, no ne uspijeva završiti drugu godinu studija te se odaje kartanju i kockanju. Pokušava upisati studij u Pragu, ali mu ni to ne uspijeva.

Kada je val telefonije stigao u Europu, Tesla odlazi u Budimpeštu i sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale. Tom je prilikom izumio pojačalo glasa.

Faust kao inspiracija za magnetsko polje

U šetnji s prijateljem prilikom recitiraja Goetheova Fausta dobio je ideju o okretnom magnetskom polju. U pijesku je štapom crtao dijagrame i odjednom mu je bio potpuno jasan princip rada izmjeničnog elektromotora. U nadi da će svoju viziju ostvariti i konstruirati motor s unutranjim izgaranjem, odlazi u Pariz i počinje raditi u tvrtki Continental Edison Company koja se bavila istosmjernom strujom. No, Tesla je bio veliki zagovornik izmjenične struje, dok je Edison zagovarao istosmjernu struju. Taj period u povijesti poznat je kao „Rat struja“. Godine 1887. osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu dana kasnije ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara, no dobiva samo 60 tisuća dolara, kako se navodi u nekim izvorima. Na izložbi u Chicagu posvećenoj dostignućima iz elektrotehnike 1893., Tesla prikazuje prednost izmjenične energije, ali požaru mu 1895. uništava laboratorij tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i X zraka.

Hidrocentrala na bazi izmjenične električne energije

Na Nijagarinim slapovima 1896. puštena je u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije. Tesla je prvi načinio i demonstrirao brod na daljinsko upravljanje 1898. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponskih struja pa 1899. podiže laboratorij u Colorado Springsu, gdje vrši eksperimente s tim strujama. Godinu kasnije započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer su mu ukinuta financijska sredstva. I dalje se bavi izumima, pa tako izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavi se pronalascima vezanim uz strojarstvo te prijavljuje patente iz različitih područja, kao patent za vakumiranje, letjelicu za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra. Autobiografiju „Moji pronalasci“ objavljuje 1919.

 

Upalio 200 žarulja bez žice na udaljenosti od 40 km

U vremenu dok je boravio u Coloradu Springsu, došao je do možda najvećeg otkrića, a radi se o stacionarnim valovima. Pomoću tog otkrića uspio je dokazati da Zemlja može biti vodič i isto tako može djelovati poput vilice na električne vibracije na određenoj frekvenciji. Tada je uspio upaliti 200 žarulja koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara, od kojih je svaka osvjetljavala krug od 41 metra. Edisonovu medalju – najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera – dobiva 1919. te postaje počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Ukupno je dobio 15 počasnih doktorata diljem svijeta i govorio je osam jezika.

Uglavnom je živio u hotelima, gdje je i preminuo, 7. siječnja. 1943. u New Yorku, u hotelu New Yorker na 33. Katu, u 86. godini. Umro je sam, bez lječničke pomoći, a pronašla ga je sobarica. Tijelo mu je kremirano.

Nakon njegove smrti torbe u kojima su se nalazili svi njegovi papiri bile su duže vremena zapečaćene.

Međunarodna elektrokomisija je u čast stogodišnjice Teslina rođenja njegovim imenom nazvala jedinicu magnetske indukcije: tesla (T).

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap