Pomozimo 79-godišnjoj čuvarici baštine: Autorica knjige o Velebitu nema novaca za tiskanje reizdanja

Ana Kanazir
6. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Ana Lemić (79) je cijeli svoj život posvetila obilasku Velebita, a kaže kako je Velebit njezina kuća. Osim toga, napisala je i knjigu ‘Sela i stanovi na Velebitu: Svjedočanstva života od nastanka do nestanka’ u kojoj se govori o 500 bivših i sadašnjih naselja na ovoj planini, a u knjizi se nalazi i više od 2.000 fotografija. Knjiga je izdana 2013. godine, a sada planira njezino reizdanje, odnosno izdanje nadopunjeno s 50 novih sela koje je otkrila nakon navedene godine, ali nažalost, nema financijskih sredstava za tiskanje.

Ana Lemić

Ana Lemić | Screenshot Facebook, HRT Vijesti

Za sada je sama napravila grafičku obradu i prijelom knjige, ali troškovi tiskanja iznose 200 tisuća kuna, što joj je prevelik trošak. Iako je prva knjiga vrlo brzo rasprodana, sada se još ne zna hoće li ova knjiga biti izdana.

Anu zovu i Ličkom dobrom vilom, a ona kaže kako iz Like nikada ne bi otišla. Obišla je cijeli Velebit, a svoje je doživljaje napisala i u knjizi, točnije u tri knjige. Ljepote ove planine, ali i život ljudi na njoj je htjela predstaviti svima, domaćima, ali i strancima. Sada je svoju knjigu nadopunila novim mjestima i pričama, ali još nije sigurna hoće li knjiga ugledati svijetlo dana.

– Možda bih bolje prošla da sam činila što su političari tražili od mene. Sjećam se samo vremena dok sam bila ravnateljica, pa i novije razdoblja. Jedno sam vrijeme bila persona non grata u svom Gospiću! Nudili su mi svašta, samo da napravim što oni žele i kažu. Ali nisam željela niti čuti. Mene se ne može kupiti. Iako živim tek od pola jedne mirovine, ne pristajem na prodaju. Jest ću kruha i vode, ali svoj obraz ne dam, rekla je gospođa Lemić za Dalmacijadanas.hr.

Da stvar bude bolja, Ana je dobitnica nagrade za životno djelo Grada Gospića, a sada joj nitko ne želi omogućiti tiskanje knjige, odnosno financiranje tiskanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap