[5.12.] Umrla glumica Zdravka Krstulović, legendarna Violeta iz “Velog mista”

Vladimira Paleček
4. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Zdravka Krstulović (Split, 30. rujna 1940. – Varaždin, 5. prosinca 2003.) bila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, široj publici najpoznatija po ulogama Anđe Vlajine u “Našem malom mistu” i Violete u “Velom mistu”.

Zdravka Krstulović kao Violeta u “Velom mistu” / Foto: www.mojevrijeme.hr

Rođena u predratnom Splitu, u blizini Hrvatskoga narodnog kazališta, Zdravka Krstulović je od rane mladosti participirala u svim granama kazališne umjetnosti; od baleta i operete do prvih dramskih uloga. Usmjerivši svoju naobrazbu prema područjima humanističkih znanosti i umjetnosti, od osnovne i srednje muzičke škole do Klasične gimnazije i Akademije dramske umjetnosti, zacrtala je svoj put prema kazalištu kao umjetnica koja se uz izniman talent i ljepotu također oslanjala na svoj jaki intelekt i široko obrazovanje.

Nakon završene Akademije dramskih umjetnosti 1965. godine, kao stipendistica splitskog kazališta, ulazi u stalni angažman HNK-a, gdje glumi u većini predstava i ostvaruje iznimne uloge u njegovim “zlatnim danima”. Od 1971. do 1978. je bez stalnog angažmana, te nastupa u zagrebačkim kazalištima ITD-u i Teatru u gostima, a u splitsko kazalište vraća se 1978.

Maestralna gluma i nezaboravne uloge

U karijeri je snimila devet igranih filmova: “Servantes iz Malog mista” (1982.), “Zadarski memento” (1984.) i “Kontesa Dora” (1993.) Od televizijskih uloga, dvije su nezaboravne i po njima je publika najviše pamti: Anđa Vlajina u “Našem malom mistu” i Violeta u “Velom mistu”. Maestralno je odglumila obje, potpuno različite uloge, obje iz pera Miljenka Smoje. Također je glumila u serijama “Nepokoreni grad” i “Neuništivi”. Za svoj je umjetnički rad Zdravka Krstulović dobila niz nagrada, među ostalim Godišnju nagradu grada Splita 1982. i tri puta Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a hrvatski filmski časopis “Hollywood” uvrstio ju je  na 14. mjesto najboljih hrvatskih filmskih glumaca svih vremena.

Nakon što joj je 1999. dijagnosticirana Alzheimerova bolest, obitelj ju je uputila u Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, gdje je slavna glumica i preminula 5. prosinca 2003.

Copy link
Powered by Social Snap