[24.3.] Obljetnica smrti legendarnog splitskog glumca Borisa Dvornika

Josip Mihaljević
24. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2008. godine od posljedica srčanog udara preminuo je veliki hrvatski glumac Boris Dvornik. Glumio je u kazalištu, na filmu i televiziji, a najpoznatije uloge bile su u Našem malom mistu i Velom mistu iz koje ćemo zauvijek pamtiti onaj citat “Neću politiku u svoju butigu!”.

Foto: Boris Dvornik | Youtube screenshot

Boris Dvornik rođen je 16. travnja 1939. godine u Splitu. Već je u djetinjstvu otkrio svoj talent za glumu nastupajući na dječjim predstavama. Srednju glumačku školu završio je u Novom sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od najvećih glumaca u Jugoslaviji

[23.3.] Rođen legendarni japanski redatelj Akira Kurosawa

Na filmu je debitirao 1960. godine i odmah je stekao veliku popularnost. Nakon prvijenca, Dvornik je svoju popularnost učvrstio igrajući u komedijama (Martin u oblacima, Prekobrojna) Branka Bauera. U to vrijeme Boris Dvornik bio je jedan od najpopularnijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji, rame uz rame  Ljubiši Samadržiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću s kojim je razvio veliko, ali i turbulentno prijateljstvo.

Nakon brojnih komedija, 1966. godine se s velikim uspjehom počinje pojavljivati u filmovima s tematikom Narodnooslobodilačkog rata (Most, Kad čuješ zvona). U ovom razdoblju krenula je plodna suradnja s jednim od najvećih hrvatskih redatelja Antunom Vrdoljakom koja je bila uzajamno korisna.

Vrhunac popularnosti doživio je u 70-im godinama prošloga stoljeća i to na televiziji. Ulogom Roka Prča u kultnoj seriji Naše malo misto, a potom i ulogom Meštra u seriji Velo misto stekao je zvjezdani status. Uz to, glumio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Otac je poznatih hrvatskih glazbenika Deana i Dine Dvornika.

Kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice izabran je u Hrvatski sabor 1992. godine iz kojega se brzo povukao.

Umro je na današnji dan 2008. godine od srčanog udara u Splitu, a na njegovom pogrebu na Lovrnicu prisustvovalo je više tisuća ljudi.

https://www.youtube.com/watch?v=_b8bdJ38r78

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.3.] na linku ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap