[5.11.] Petnaest godina nakon što su odbili Teslu, Zagreb ipak prešao na električnu javnu rasvjetu

Josip Mihaljević
5. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Zagreb je zbog dogovora s plinarom desetak godina kasnio s uvođenjem električne javne rasvjete među ostalim većim europskim gradovima. Nije pomoglo ni to što je Nikola Tesla desetak godina ranije nagovarao tadašnjeg gradonačelnika da prijeđu na električnu energiju, budući da su plinske žarulje bile skupe i nepouzdane…

javna rasvjeta

Foto: povijest.hr

Na današnji dan 1907. godine Zagreb je napokon krenuo uvoditi električnu javnu rasvjetu, a plinska rasvjeta polako je krenula u povijest.

Od Frankopanske ulice, preko Ilice i Trga bana Jelačića, sve do Praške ulice i Zrinjevca bilo je pokriveno u prvom danu. Građani su bili oduševljeni, a novine su pisale kako je Zagreb napokon dobio velegradski izgled koji zaslužuje.

Za osiguravanje energije zadužena je bila prva zagrebačka električna centrala, koju su zvali i Munjara, piše povijest.hr. Bila je smještena na kraju Vodovodne ulice, kod današnje termoelektrane i toplane EL-TO Zagreb.

Do kraja godine imali su tek 1.129 potrošača, a instalirali su ukupno 334 ulične svjetiljke. Osim građana, najveći potrošači energije bili su Gradski vodovod i, naravno, tramvaji.

Nikola Tesla je još 1892.  prilikom posjeta Zagrebu nagovarao tadašnjeg gradonačelnika Milana Amruša da što prije započne elektrifikaciju Zagreba; zbog relativne blizine Plitvičkih jezera i snažnih slapova predlagao je da se tamo napravi hidroelektrana. Njegov prijedlog je odbijen i “čuvan u ladici” desetak godina, budući da je Gradsko poglavarstvo imalo dogovor s plinarom gdje su se vrtili veliki novci i ugovori.

Ipak, plinska javna rasvjeta je otišla u povijest, a kod prve postavljene javne električne svjetiljke na uglu Ilice i Gundulićeve ulice i danas postoji spomen-tabla tom događaju.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [4.11.] na ovom linku.

 

 

javna rasvjeta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap