Nakon 45 godina Buba otišla u mirovinu i postala eksponat, iako i dalje u super stanju

Jasmina Grgurić
12. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Zagrebački Tehnički muzej prikuplja predmete koji su nekada imali veliki značaj u svakodnevici na našim prostorima. Jedan od njih svakako je i automobil naše mladosti – legendarna Buba. Nakon gotovo pola stoljeća, otišla je u mirovinu i postala eksponat, a i dalje je u savršenom stanju.

Fićo i buba, složit će se mnogi, pojam su svakodnevnice i mobilnosti na domaćim prometnicama ovih prostora u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Legendarnu Zastavu 750, u narodu poznatiju kao “fićo” zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla u svoj je fundus uvrstio još 2015. godine. No, posljednje dane 2018. godine zaključili su i s Volkswagenovom Bubom.

Atomobil star 45 godina, ne biste vjerovali, u izvrsnom je stanju, i dalje vozi, a prešao je samo 130.000 kilometara.

“Muzejski Volkswagen 1200 J izvorni je kupac preuzeo 16. siječnja 1974. godine, a riječ je o jednom od prvih primjeraka VW Bube proizvedenih u novoj tvornici TAS (Tvornica automobila Sarajevo). Automobil je u rijetko sačuvanom izvornom stanju, sa 130.000 prijeđenih kilometara, ovjerenom servisnom knjižicom, originalnim računom kupnje, u voznom stanju i otkupljen je od prvog vlasnika” – kazali su iz Tehničkog muzeja.

Pojasnili su i detaljne specifikacije ovog vozila. U automobil je ugrađen četverocilindarski benzinski boxer motor obujma 1192 ccm i snage 25 kW/34 KS. Zanimljivost je i da je Buba mogla postići najveću brzinu od 115 km/h.

Automobil je otkupljen zahvaljujući sredstvima Grada Zagreba preko Gradskog ureda za kulturu. Nema sumnje da će ovaj “oldtimer” biti na radost brojnih posjetitelja.

U kakvom je stanju ova preslatka Buba i kako vozi, možete pogledati u videu:

Nakon 45 godina Buba otišla u mirovinu i postala eksponat, iako i dalje u super stanju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap