Umirovljenik Tehničkom muzeju darovao radioaparat Kosmaj iz 1949.

Jasmina Grgurić
15. lipnja 2021.
Foto dana
A- A+

Lijepu gestu napravio je umirovljenik Tonči Vladislavić koji je zagrebačkom Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” darovao jučer očuvani primjerak radioaparata Kosmaj iz 1949. godine. Bio je to jedan od prvih takvih uređaja proizvedenih na ovim prostorima.

Umirovljenik Tonči Vladislavić darovao je jučer zagrebačkom Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” očuvan i lijep primjerak radioaparata Radio industrije Nikola Tesla, model Kosmaj iz 1949. godine.  Te godine mu ga je kao dječaku kupio otac povodom njegovog rođendana 1. svibnja.

Pomoću Kosmaja se slušao dugi, srednji i kratki val, a bio je jedan od prvih radioaparata proizvedenih u tadašnjoj Jugoslaviji nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

“Do 1948. i Rezolucije Informbiroa dijelovi za njihovu montažu uvozili su se iz Mađarske u skromnim količinama od podružnice tvrtke Philips u toj zemlji. Nakon obustave uvoza zbog geopolitičke situacije, ulazi se u direktne pregovore s Nizozemcima. Slabo je poznato kako je proizveden po licenciji nizozemskog proizvođača Philips i po uzoru na njihov model BX373A. Originalni Philipsovi radioaparati imali su bakelitno kućište, dok su oni proizvedeni u Jugoslaviji bili drveni” – pojasnili su iz Tehničkog muzeja.

Radioaparat je bio korišten na otoku Braču, a sada se skrasio u zbirci Radijska i televizijska tehnika na čemu Tehnički muzej od srca zahvaljuje gospodinu Vladislaviću. 

Umirovljenik Tehničkom muzeju darovao radioaparat Kosmaj iz 1949.
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap